U subotu ujutro SDP bi konačno mogao odlučiti o kandidatu?!

Zvane Brumnić i Davor Bernardić

I dok se svi kandidati za zagrebačkog gradonačelnika, neki odavno, a neki od nedavno, pripremaju za skorašnji službeni početak kampanje, SDP se još nije odlučio ni tko će ih u zagrebačkoj utrci predstavljati. Hoće li to biti netko od njihovih članova, HNS-ova Anka Mrak Taritaš, nezavisna Sandra Švaljek ili netko drugi. No sve bi mogli znati u subotu, kada se sastaje predsjedništvo zagrebačke organizacije na kojem će se, nadaju se SDP-ovci, konačno donijeti odluka i o tom, očito, teškom pitanju.

Iako je, saznajemo, još uvijek u prvom planu HNS-ova Anka Mrak Taritaš, barem ako se pita novoizabranog predsjednika SDP-a Davora Bernardića, sve su glasniji oni koji to ne žele. Nekima se HNS-ova kandidatkinja od prije nije sviđala, a neki su averziju prema njoj odnosno ideji da je se podrži dobili otkako su javnosti objavljeni dokumenti na kojima se nalazi njen potpis, kada je još bila ministrica graditeljstva, a koji ukazuju na skupu cijenu kvadrata prilikom obnove kuća u Gunji. Skupih 1700 eura koštao je kvadrat u Gunji, isto koliko je u to vrijeme koštao i kvadrat stana u srcu Zagreba.

– Jooooj, ne želim Anku Mrak Taritaš, nadam se da nam neće ona biti kandidatkinja. Da se mene pita, odmah bi odustala od te ideje – rekla nam je ljutita SDP-ovka koja je željela ostati anonimna.

SDP-ovci se boje da će ih afere, koje bi se uskoro mogle početi lijepiti uz HNS-ovu kandidatkinju, staviti u vrlo nezgodnu situaciju.

– Svi znamo da se Bandiću puno toga ima za prigovoriti. Ta, USKOK provodi nekoliko paralelnih istraga protiv njega i najbližih mu suradnika. Kako da išta o tome kažemo ili nekim budućim njegovim nedjelima ako ćemo kao kandidatkinju za gradonačelniku podržati osobu za koju bi se moglo pokazati da nije ništa bolja od njega. Pa sami ćemo sebi skočiti u usta – rekao je za Dalje još jedan ljutiti SDP-ovac koji je također molio za anonimnost.

U subotu ujutro, u 11 sati, na rasporedu je predsjedništvo gradske SDP-ove organizacije, na kojem će se sastati vodeći ljudi te stranke u Zagrebu i njeni čelnici po gradskim ograncima i, valjda, konačno donijeti odluku – s kime ući u zagrebačku utrku.

Anka Mrak Taritaš, pak, za Novu TV rekla je da je dogovor postignut, odnosno, da će ona biti i kandidatkinja SDP-a, iako se, kao što smo rekli, predsjedništvo zagrebačke organizacije sastaje sutra, a nakon toga odluku mora potvrditi i Glavni odbor.