Bandić i Dobrović pokazali kako pravilno kompostirati

Milan Bandić

Iako će mnogi reći da Grad Zagreb nije puno napravio po pitanju gospodarenja otpadom, svaki dan korak ili dva bliže smo tom cilju. Grad je tako u utorak uputio pismo na više od 100 tisuća adresa pozivajući tako građane na uključivanje u projekt kućnog kompostiranja. Četristotinjak ljudi već je pozitivno odgovorilo, a gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je, uz pomoć ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, i demonstrirao kako se radi kompost.

Okupljanje i demonstracija kompostiranja održana je na gradskom vrtu na Savici, gdje i gradonačelnik ima svoju grudu zemlje. Nakon kratkih govorancija, Bandić i Dobrović zajedno su se prihvatili posla, kompostiranja.

– Drago mi je da dobro surađujemo s Vladom i ministrom Dobrovićem. Da smo takvu suradnju imali s onom Vladom 4 godine, mi bismo danas bili pri kraju Centra za gospodarenje optpadom, ali za prolivenim mlijekom ne treba plakati. Preduvijet da bi Zagreb riješio svoj problem s otpasdom je recikliranje. Zagreb je prvi u Hrvartskoj sanirao Jakuševac, Zagreb je prvi napravio najmoderrniji pročistač otpadnih voda i Zagreb će prvi u Hrvatskoj, temeljem Plana kojeg je ministar predložio, a Vlada usvojila, donijeti svoj plan, i na Centru za gospodarenje otpadom napraviti taj treći iskorak u gospodarenju otpadom – rekao je Bandić te dodao kako je kuhao juhu, da će, ako treba, dubiti i na trepavicama, samo kako bi nam Bog prosvjetlio pamet da se konačno prema otpadu počnemo ponašati kao korisnoj tvari, a ne trošku i smeću.

Projekt je pozdravio resorni ministar Dobrović naglasivši da je dobro da radimo na sustavu gospodarenja otpadom, a ne samo na centrima za gospodarenje njime.

– Centri su mjesta gdje ide neki dio otpada, dakle, onaj ostatni dio otpada, a sustav čine sve one mjere koje omogućuju da postignemo sve one ciljeve koji nisu nedohvatljivi. Dapače, s ovakvim pristupom jesu dohvatljivi. Pozdravljam ovaj projekt i potičem sve gradove i općine da krenu ovm putem, a mnogi i jesu – rekao je Dobrović.

Na konferenciji za medije naglašeno je i kako od jedne tone biorazgradivog otpada kompostiranjem ostane oko pola tone humusa koji se onda može koristiti za vrtove.

– To je primjer kružne ekonomije, kruženja tvari – zaključio je Dobrović dodavši da je raspisan i natječaj za otvaranje novih reciklažnih dvorišta, a njihovo uređivanje financirat će se europskim novcem.

Građani, pak, zainteresirani za kućno kompostiranje, u poštanski sandučić trebali bi primiti pismo, a poziv je objavljen i na službenim stranicama Zagrebačkog holdinga, prenosimo ga u cijelosti:

– Na temelju Plana gospodarenja otpadom u RH za razdoblje 2017. – 2022. gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za projekt kućnog kompostiranja otpada.

Projekt se pokreće s ciljem uspostave cjelovitog održivog sustava gospodarenja otpadom, poticanja ekoloških vrijednosti te smanjenja ukupne količine otpada koja završava na odlagalištima.

Javni poziv upućuje se vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom, a informacije o projektu, edukativni material i prijavnica stići će na njihove adrese poštom.

Do 7. kolovoza, građani zainteresirani za sudjelovanje u projektu mogu se prijaviti vraćanjem ispunjene prijavnice na adresu Čistoće, mogu nazvati Pozivni centar ZG Holdinga na broj 072 500 400, odnosno, prijaviti se na e-adresu: kompostiranje@zgh.hr