Burna rasprava na Skupštini, no Bandićevi prijedlozi prolaze

Skupština

S dnevnog reda današnje, posljednje, sjednice Gradske skupštine u ovom sazivu gradonačelnik Bandić povukao je prvu točku dnevnog reda – izmjene i dopune Odluke o donošenju Prostornog plana Zagreba, čime bi se otvorila vrata gradnji spalionice u Resniku. Odluka je povučena na doradu pa će o njoj odlučivati novi skupštinski saziv nakon svibanjskih lokalnih izbora.

Gradski zastupnici, pak, većinom glasova podržali su prijedlog borbe protiv vandalskih grafita. Podsjetimo, Grad Zagreb će građanima koji budu željeli sufinancirati zaštitu zgrada od grafita, i to sufinancirajući uklanjanje postojećih grafita, nanošenje antigrafitnog premaza te postavljanje sustava videonadzora. Uklanjanje grafita sufinancirat će se s 80 posto iznosa, nanošenje antigrafitnog premaza sa 60 posto te kupnja i postavljanje videonadzora sa 80 posto iznosa.

Većinom glasova zastupnika prošao je i Bandićev prijedlog sufinanciranja obnove pročelja vjerskih objekata. Iako se dio zastupnika tome protivio s obzirom da vjerske zajednice ionako dobivaju novac iz Proračuna, prijedlog je prošao.

Vjerske zajednice za obnovu pročelja pojedinih objekata mogu tako dobiti do 50 posto iznosa, a najviše 250 tisuća kuna po objektu godišnje, dok je nekoliko građevina, poput Crkve Svetog Marka ili Preobraženske pravoslavne katedrale, u posebnoj kategoriji i mogu dobiti do milijun kuna.

Izmijenjena je i odluka o autotaksi prijevozu, prema kojoj osobe s invaliditetom ili slijepe osobe koje koriste psa vodiča, mogu, uz valjane isprave, s njime ući u taksi.

Burna rasprava oko zakupa zgrade tvrtke Zagrebgradnja

Burnu raspravi izazvao je Bandićev prijedlog o zakupu zgrade za potrebe Dječjeg vrtića Jarun. Grad, naime, namjerava od tvrtke Zagrebgradnja za 22 milijuna kuna na 10 godina zakupiti zgradu koju bi, u vidu proširenja, koristio DV Jarun. Radi se o istoj onoj zgradi u kojoj se nalazi dio škole Alojzija Stepinca s Vrbana III. Ukupno, za školu i vrtić, Zagreb bi spomenutoj tvrtki za tih 10 godina platio ukupno 50 milijuna kuna.

Oporbeni zastupnici tome su se usprotivili, tvrde da se pogoduje privatnicima, moćnicima. Tvrde i da su se za taj novac mogli izgraditi nova škola i vrtić, ili proširiti postojeći kapaciteti.

– Grad Zagreb bi trebao razmišljati o svojim objektima, o objektima kojima će biti vlasnik. Ovo nije rješenje – rekao je HNS-ov Tomislav Stojak.

Bandić im je odgovorio da, ako nekome pogoduje, neka ga tuže, da su ga dužni prijaviti ako postoji sumnja da nekome pogoduje.

– 95 posto škola i vrtića napravljenih u zadnjih 16-17 godina u vlasništvu je Grada Zagreba. Samo ih je 5 posto u najmu – rekao je gradonačelnik Milan Bandić te dodao da neće biti potrošeno 50 milijuna kuna jer će, čim se izgrade škola i vrtić, ugovor biti raskinut. Dakle, planira ga se raskinuti prije isteka roka od 10 godina.

Odluka je na koncu prošla – većinom glasova zastupnika.