VIDEO: Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba, predsjednica nahvalila Zagreb i Bandića

Tradicionalno, povodom Dana Grada Zagreba, u Starogradskoj vijećnici na Gornjem Gradu dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba te Nagrada Zagrepčanka godine, koju je dobila najbolja hrvatska i svjetska skijašica – Janica Kostelić.

Svečanosti su nazočili brojni ugledni uzvanici iz političkog, ekonomskog, vjerskog i obrazovnog života Zagreba i Hrvatske. Uz domaćina, gradonačelnika Milana Bandića, bila je tu i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, u ime predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, skupštinski predsjednik u prošlom sazivu Andrija Mikulić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, počasni građanin Zagreba, general Mladen Markač i drugi.

Nagrade Grada Zagreba ponijelo je 14 laureata, a među njima bio je i poznati hrvatski redatelj Jakov Sedlar. Međutim, upravo je njegova nominacija za prestižnu Nagradu izazvala brojne kontroverze. Dok se jedan dio političara i javnost pobunio protiv toga, govoreći da Sedlar u nekim svojim filmovima propitkuje dobro znanu povijest pa i da je krivotvori, drugi ga hvale kao jednog od najboljih hrvatskih redatelja, najviše zaslužnog za približavanje hrvatskog i izraelskog naroda.

Kako god bilo, Jakov Sedlar za Nagradu Grada Zagreba jest predložen, Gradski odbor za javna priznanja većinom glasova potvrdio je tu kandidaturu i dao joj zeleno svijetlo, pa mu je Nagrada danas i dodijeljena, uz gromoglasni pljesak brojnih okupljenih u Gradskoj skupštini. Tamo, međutim, nije bilo dvoje zastupnika iz prošlog saziva iz redova HNS-a, a nije bilo ni većine SDP-ovaca iz prošlog saziva, osim Ćazima Kardaševića koji je svečanosti nazočio.

– Kako smo u izbornom vremenu te kako je pred našim građanima još jedan izborni krug u kome će oni vrednovati naše učinke i rezultate te se izjašnjavati o planovima za budućnost i smjeru kojim treba voditi našu metropolu, izostavit ćemo uobičajeni izvještaj o učinjenome u prošloj godini. I neka današnji dan bude svečan i svečarski – rekao je gradonačelnik Milan Bandić te dodao da danas slavimo Zagreb koga je najprestižniji svjetski turistički vodil upravo proglasio najpoželjnijom turističkom destinacijom u Europi.

– Trebamo prepoznavati i cijeniti dijela naših suvremenika. Trebamo biti zahvalni svakom pojedincu koji svojim radom i odnosom prema zajednici naš grad čini boljim. Zato je, između ostalog, utemeljena Nagrada Grada Zagreba, koja je iskaz naše neizmjerne zahvalnosti i hvale sugrađanima za ono što su za nas i za svoj grad učinili – poručio je Bandić sa skupštinske govornice.

Osim Jakovu Sedlara, Nagrade Grada Zagreba uručene su i Auto Hrvatskoj, Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, Zagrebačkoj filharmoniji, akademiku Josipu Božičeviću, dr. Dubravki Brezak Stamać, dr. Mislavu Grgiću, dr. Robertu Kolundžiću, velečasnom Vladimiru Magdiću, Mariju Možniku, mr. Božidaru Petraču, akademskom slikaru Dimitriju Popoviću, dr. Krešimiru Rotimu i Ivanu Šikiću.

Okupljenima se obratila i predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović. Osim što je predložila osnivanje Ureda hrvatske solidarnosti pri zagrebačkoj Gradskoj upravi, nahvalila je Grad Zagreb i aktualnog gradonačelnika kao da je biračima uoči drugog kruga izbora željela poručiti za koga glasati.

Navela je da je stopa nezaposlenosti u Zagrebu od 7,4 posto upola manja od hrvatskog prosjeka, podsjetivši i da Zagreb već dvije godine po anketama ima i najljepši Advent u Europi te da smo sada dočekali da ga je najugledniji svjetski turistički vodič proglasio najpoželjnijom europskom turističkom destinacijom. Ustvrdila je i da Zagreb živi u turističkim superlativima te da svi ti uspjesi nisu došli slučajno već su plod sustavnog rada Turističke zajednice grada, Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, ali i građana.

Predsjednica je istaknula demografsku osvještenost Grada Zagreba, a posebice je naglasila važnost Zagreba za očuvanje i promicanje nacionalne reprezentativnosti. Rekla je kako joj je drago što je nedavno otkriven spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom i što se planiraju podignuti spomenici Domovini i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Kazala je i kako su joj poznati projekti koje planira gradonačelnik te istaknula kako su oni ambiciozni, ali ostvarivi programi za budućnost.

Podsjetimo još na kraju da se Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu.

Nagrada Zagrepčanka godine, pak, dodjeljuje se građankama Grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Obje te nagrade, dakle, dodjeljuju se na Svečanoj sjednici Gradske skupštine koja se svake godine održava na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja