VIDEO: Drago Prgomet o izborima, anketama i Bernardiću

Dragu Prgometa “uhvatili” smo njegovom u kvartu, kod križanja Tuškanove i Ulice kneza Ljudevita Posavskog, na kavi sa suradnicima. Pristao je na kratki intervju – pitali smo ga o nedjeljnim očekivanjima. Optimističan je. Očekuje, kaže, drugi krug i najviše mandata u Gradskoj skupštini, a time i daleko bolji rezultat od Brune Esih. Iako ankete govore suprotno, sumnja u njihovu vjerodostojnost, što se, napominje, već više puta pokazalo, i to ne samo u Hrvatskoj.

Neizbježna tema bilo je i slikovito opisivanje rezultata anketa – “Da je vjerovati anketama, Hillary bi bila predsjednica SAD-a, Velika Britanija u Europskoj uniji, a Ivo Josipović predsjednik Hrvatske”. Na taj način o anketama govore i Drago Prgomet i Davor Bernardić, a nejasno je tko koga kopira, odnosno, tko je original, a tko kopija. Drago Prgomet, naravno, govori da je to njegova izjava te Bernardića proziva da tradicionalno kasni s političkim inicijativama, dok Bernardić tvrdi da je on o anketama tako govorio još prije 6, pa i 9 mjeseci u emisijama na Novoj TV i N1 televiziji.

Vi ste nekoliko puta, komentirajući ankete, rekli da bi po njima Hillary trebala biti predsjednicom SAD-a, Velika Britanija u Europskoj uniji, a Ivo Josipović predsjednik Hrvatske. To (gotovo) isto jučer (u četvrtak) je rekao i Davor Bernardić komentirajući ankete. Tko koga kopira?

Zakašnjela pamet je pamet, bez obzora što je zakašnjela. Moji stavovi o anketama su zadnjih nekoliko godina bili uvijek isti. Ja ne mislim da se te ankete loše rade u tehničkom smislu, ali je činjenica da smo imali jako velike razlike između anketa i konačnih rezultata, i u Hrvatskoj i u SAD-u, ali i u Njemačkoj. Vi znate da je HDZ uvijek bio prema anketama i od Zagrepčana smo uvijek više dobivali nego što su ankete govorile, ali danas je petak, u nedjelju su izbori i tada ćemo svi znati tko je bio u pravu, a tko ne.

A kako komentirate to da je predsjednik SDP-a točno istim riječima rekao ono što ste Vi rekli, ili ste možda Vi rekli ono što je on već bio rekao?

Gospodin Bernardić ima problem jer s političkim inicijativama uvijek kasni i to će vjerojatno obilježiti njegovo vođenje SDP-a.

Što očekujete od izbora?

Ono što od prvog dana govorimo, u što smo uvjereni, to je drugi krug i stranka s najviše mandata u Gradskoj skupštini.

Puno listi će ući, što očekujete od Skupštine?

Dobro ste prognozirali, bit će puno listi, to će komplicirati sastavljanje skupštinske većine, tako da ćemo o tome razgovarati od ponedjeljka na dalje.

Hoćete li s Milanom Bandićem u Skupštini, kao što je HDZ i do sada bio s njime bio u koaliciji?

Od ponedjeljka pa na dalje, vidjet ćemo kakvi će biti rezultati i tko će koga morati podržati, nećemo prejudicirati konačne rezultate.

Hoćete li biti bolji od Brune Esih?

Ako vjerujemo u drugi krug i najjaču listi, onda sam Vam već odgovorio, bevezano uz kojeg kandidata.

Podsjetimo što je jučer (u četvrtak) navečer za Dalje rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić…