Mnogobrojni edukatori iz Hrvatske i inozemstva okupit će se 11. i 12. prosinca na Zagrebačkome velesajmu kako bi na Znanstvenome pikniku – manifestaciji koja popularizira znanost – posjetiteljima pokazali kako znanost može biti zabavna.

Znanstveni piknik je međunarodni projekt popularizacije znanosti i umjetnosti koji se priređuje bilo na otvorenome ili u zatvorenome prostoru, a glavni mu je cilj promovirati znanost u najširem smislu i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Organizator manifestacije je Udruga profesor Baltazar u partnerstvu s Institutom Ruđera Boškovića (IRB), CARNetom i Mrežom popularizatora znanosti. Ovogodišnji Znanstveni piknik četvrti je u nizu, u prethodne tri godine na Znanstvenome pikniku sudjelovalo je više od 70 tisuća posjetitelja, a i ove godine ulaz je slobodan za sve koji u paviljonu br. 6 na Zagrebačkome velesajmu žele dva dana biti u interakciji sa znanošću, priopćio je organizator.

Kako se ističe, Zagreb je grad znanstvene kulture koji ponovno prepoznaje i podupire važnost redovitog održavanja Znanstvenoga piknika, a njegovo je hrvatsko ‘izdanje’ u samo tri godine postalo drugo po veličini u Europi.

Znanstveni piknik mjesto je gdje znanost postaje zabavna, sigurni su organizatori i dodaju kako će edukatori brojnih udruga, institucija, škola i znanstvenih centara posjetiteljima na ležeran, ali edukativan način prikazati pokuse iz brojnih grana znanosti. Zainteresirani će se pak, osim slobodnog izbora otvorenih interaktivnih sadržaja, moći prijaviti i na zatvorene radionice s raznovrsnim temama ili poslušati predavanja uglednih znanstvenika. Na zatvorene tadionice sudionici će se moći prijaviti putem online obrasca, link na obrazac bit će se na početku rasporeda za taj dan, a radionice će trajati 45 minuta. Sadržaje popularizacije znanosti obavezno prate i komplementarni kulturni sadržaji pa je, ističe se, zabava na pikniku uvijek zajamčena.

Ove je godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo i posebnu preporuku za organizirane posjete osnovnim i srednjih školama pa se, kako se navodi, organizatori nadaju velikom odazivu mlađe publike, jer su mnoge škole posjet pikniku uvrstile u svoje kurikulume.

Znanstveni piknik podržale su mnoge tvrtke partneri koje ulaganje u budućnost zajednice kroz znanost i znanje prepoznaju kao društveno korisno. Glavni pokrovitelj je grad Zagreb, a Znanstveni piknik podupiru i ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, turizma i kulture, a uživa i visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

(Hina)