Za sve knjigoljupce počinje najomiljeniji sajam na Zagrebačkom velesajmu – INTERLIBER, dok će ljubitelji videoigrica doći na svoje na sajmu INFOGAMER. Sajmovi traju od 10. do 15. studenog 2015.

Posjetitelje, kao i do sada očekuju puni paviljoni, pregršt novih naslova, predstavljanje knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih knjiških zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, a sve to je samo dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača.

Interliber već tradicionalno predstavlja poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. Po svom značenju nadilazi nacionalne okvire i dobiva sve više međunarodni značaj.

Svi najznačajniji domaći nakladnici predstavljaju na Zagrebačkom velesajmu izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da nakladništvo u nas zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.

Ovogodišnji se Interliber, 38. međunarodni sajam knjiga i učila održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ZNANSTVENI KVART

Novost na INTERLIBERU je posebno osmišljeni dodatni sadržaj Interlibera koji nosi naziv ZNANSTVENI KVART, a predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način.

U paviljonu 6 će osim ponude nakladnika, posjetitelji uživati i u interaktivnim aktivnostima popularizacije znanosti.

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim Velesajmom te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture donosi program znanstvene kulture u sklopu kojeg će moći uživati svi željni znanja u praksi.

Posjetitelji će tako moći sudjelovati u raznim interaktivnim pokusima i radionicama – moći će se prošetati geološkim razdobljima, igrati križić-kružić s Nao robotima, proučiti 3D printer, izolirati DNA iz tkiva, otkriti tajne zavođenja i još mnogo toga što će predstaviti brojne udruge, studentske sekcije, muzeji, knjižnice, znanstveni instituti te istaknuti pojedinci iz znanstvene zajednice.

Specijalni gost današnje press konferencije!

Ekipa iz LARICS laboratorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu dovela je na press-icu specijalnog gosta, Nao robota. Robot je pročitao jedan citat iz Malog princa. Naravno, na engleskom ZV ZONA

Posebno nas veseli što ćemo u sklopu ovogodišnjeg Interlibera, superbranda Zagrebačkog velesajma, promovirati ZV Zonu, prostorni modul Zagrebačkog velesajma koji će dizajnerskim produkt izričajem komunicirati svevremenost Zagrebačkog velesajma kao mjesta industrije susreta.

Bogata povijest Zagrebačkog velesajma, zabilježena u vremenu nizom plakata stiliziranih rukom hrvatskih likovnih umjetnika, biti će prezentirana širokoj javnosti u detalju, vizualu, tipografiji i grafičkoj maniri općenito.

Izvedbene vještine majstora Zagrebačkog velesajma još jednom će potvrditi visoku razinu profesionalnih mogućnosti naše najstarije sajamske kuće.

Dizajnerskim odmakom od standarda i stereotipa, tradicija Zagrebačkog velesajma interpretirati će se na suvremen i zanimljiv način.

Prostor ZV Zone koristit će se također i kao prostor druženja, te za prezentaciju materijalnog blaga i različitih formi društvenog kapitala vrijednog promocije i potpore.

Jedna od zanimljivosti je i Velika izložba Biblija koju će pokazati prof. mr. sc. Drago Obradović, naš jedini stručnjak za Biblijsku arheologiju.

Svoju karijeru posvetio je arheološkim istraživanjima biblijske povijesti i vlasnik je zavidne zbirke od oko 400 Biblija tiskanih na oko 60 svjetskih jezika.

PREDSTAVLJANJE NOVIH NASLOVA, SUSRETI S AUTORIMA, ZBIVANJA NA POZORNICI i ŠTANDOVIMA

Kao i svake godine očekuje nas veliki broj novih naslova po povoljnim cijenama.

ALGORITAM – predstavljaju svjetske hitove: “Češljugar” Donne Tartt i “Marsovac” Andyja Weira uz “Tragove na duši” Philipa Rotha. Najpoznatiji Amerikanac u Hrvatskoj Cody McClain Brown potpisivat će svoju veliku knjiženu uspješnicu “Propuh, papuče i punica”. Promocija i potpisivanje knjige “Njegova strana priče: Tebi” autora, kolumnista, modela i voditelja Deana Pelića. Svi kupci knjige Marsovac na poklon će dobiti slatki zalogaj, čokoladicu Mars.

FRAKTURA – susreti i potpisivanje knjiga: Nebojša Lujanović, Miljenko Jergović, Ludwig Bauer.

NAKLADA LJEVAK – druženja sa autorima: Bruno Šimleša, Andrea Andrassy, Tanja Tolić, Kristijan Vujčić, Hrvoje Šalković. Posebno ističu knjige BAROKNA ARHITEKTURA i monografiju jednog od najvećih živućih hrvatskih arhitekata – Nikole Filipovića, te romane Slast života i Sjene jednoroga, kao i netom objavljene romane KOKOSCHKINA LUTKA portugalskog autora Afonsa Cruza i Životopis crno-bijeloga janjeta češkog autora Tomaša Zmeškala.

NAKLADA OCEAN MORE – Edo Popović, Dražen Ilinčić i Nada Rocco potpisivat će svoje knjige i družiti se sa posjetiteljima. “Mjesečev meridijan” najnovije Popovićevo djelo i roman Dražena Ilinčića “Posljednji korak” bit će posjetiteljima Interlibera dostupni s popustom. Nada Rocco družit će se s kupcima i potpisivati kuharicu “Moje sirove strasti”.

MOZAIK KNJIGA – druženje s dječjim autorima (Pilić, Polak, Barišić-Madunić, Matanović), radionica s ilustratoricom Željkom Madunić, kostimirana promocija UPOZNAJ IVANU BRLIĆ MAŽURANIĆ.

PROFIL – promocije autora: Mani Gotovac, Tisja Kljaković Braić, Vedran Kukavica, Roman Simić Bodružić, Manuel Šumberac, Rosie Kugli, Slaven Letica, Ljubica Uvodić Vranjić, Jurica Pavičić. Od noviteta izdvajaju: Umberto Eco Nulti broj, Elena Ferrante Dani zaborava, Benjamin Black Crnooka plavuša, Hugh Laurie Velika komplicirana trgovina, Dolores Redondo Nevidljivi čuvar, Rick Yancey Peti val, Pierce Brown Crveni ustanak, Grégoire Delacourt Popis mojih želja, Gari Kasparov Zima dolazi, Peter Finn i Petra Couvée Afera Živago, Todd Kashdan i Robert Biswas-Diener Svijetla strana naše mračne strane, Mani Gotovac Snebivaš me, Jurica Pavičić Žena s drugog kata, Vedran Kukavica Ja nisam Švabo, Roman Simić Bodrožić i Manuel Šumberac Baba Jaga.

Pripremite svoje popise najomiljenijih knjiga i dođite na INTERLIBER !

OVCA U KUTIJI

Ovca u kutiji je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine.

To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom.

Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela, budući da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme.

Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri.

Nagrada Ovca u kutiji dodijelit će se u subotu, 14. studenog na pozornici u paviljonu 6.

KNJIŽEVNA NAGRADA “KOČIĆEVO PERO”

S ciljem daljnjeg razvijanja kulturnih veza i suradnje između nakladnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine dugi niz godina na INTERLIBERU sudjeluje Zadužbina “Petar Kočić” iz Banja Luke.

Zadužbina će na Sajmu uručiti nagradu “Kočićevo pero”, a dobitnik je pisac i novinar IVICA ĐIKIĆ za djelo “PONAVLJANJE”.

Nagrada će se dodijeliti piscu i novinaru DRAGI HEDLU za knjigu “DONJODRAVSKA OBALA” u petak, 14. studenog u 12:30 sati na pozornici u paviljonu 6.

VEBLE humanitarnom gestom obilježava 25 godina djelovanja

Ove jeseni nakladnička kuća VEBLE ponosno obilježava 25. rođendan.

Tijekom 25 godina kroz različite biblioteke objavili su više od 500 naslova koje uključuju enciklopedije, ilustrirane monografije, naslove za djecu, izdanja popularne psihologije, knjige o zdravlju i prirodnom liječenju, kao i cijeli niz kuharskih priručnika.

U suradnji s Zagrebačkim velesajmom organizirali su darivanje ustanova (Dječja bolnica Srebrnjak, Dom za djecu Nazorova, Dom za nezbrinutu djecu Laduč, Dom za nezbrinutu djecu A.G.Matoš, Zagreb, Udruga Veliko srce – malom srcu, Dom za odgoj djece i mladeži Zagreb – Dugave, Centar za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština, Novootvorena škola u Čiču,…) s njihovim knjigama.

Želja je da pomoću knjiga još više doprinesu da pisana riječ bude prihvaćena i prepoznata kao dobar medij za stjecanje novih znanja.

Pakete knjiga dijelit će u četvrtak, 12. studenog 2015. godine u 19.30 sati u paviljon 6 na glavnoj pozornici.

Detaljan program stručno pratećih događanja sajma INTERLIBER na pozornici i štandu možete pogledati na sljedećem linku.

INFOGAMER  by REBOOT
S partnerom, časopisom Reboot organiziramo najznačajniji gamerski događaj u Hrvatskoj i cijeloj regiji –REBOOT INFOGAMER. Čeka nas igranje, druženje, mnoštvo turnira, nagradne igre, akcije i poklon paketi.

PAVILJON 8, 8A, 9 i 11A

Reboot infoGamer 2015 u svom četvrtom izdanju prelazi iz kategorije najvećeg gaming sajma u jugoistočnom dijelu Europe u jedan od najvećih gaming sajmova u čitavoj Europi.

U pet dana održavanja, u četiri puna paviljona Zagrebačkog velesajma, fokus događanja biti će na predstavljanju najnovijih videoigara, developera, publishera, gaming hardvera, analognim igrama te na izrazito velikim regionalnim gaming turnirima.

Očekuje se da će četvrto izdanje Reboot InfoGamera srušiti sve rekorde.

Uz još veći broj velikih svjetskih izdavača i predstavljanje najnovijih igara kao i gaming hardvera narasli su i veliki internacionalni eSports turniri koji dobivaju svoj poseban paviljon.

Velika novost u sadržaju ove godine čitava je jedna dvorana posvećena indie game developerima iz čitave Europe i regije čije se predstavljanje očekuje u iznimno velikom broju kao i predstavljanje prvih regionalnih edukatora koji se bave usmjeravanjem mladih ljudi k zapošljavanju u jednoj od najbrže rastućih kreativno zabavnih industrija današnjice – games industriji.

Posebno veliki community event koji će se događati tijekom vikenda okupit će i po prvi puta na Reboot InfoGameru desetak najvećih community imena iz domene gaming video blogginga, streaminga te youtubeinga.

Reboot infoGamer prerastao je svojom veličinom i internacionalnom reputacijom sve regionalne okvire i ubraja se u jedan od najvećih gaming sajmova u Europi.

Ove godine očekujemo više od 50 000 posjetitelja koji će prepoznati sve veći značaj gaming kulture te gaming industrije koja kao najveća svjetska industrija zabave rapidno raste.

U paviljonima 8, 8a i 9 i 11A na površini većoj od 12 000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavit će se 100-tinjak izlagača, a moći će se isprobati više od 500 igraćih jedinica.

IZLOŽBA STARIH MOBITELA by Kruno Čosić

Posjetitelji će moći vidjeti Izložbu neobičnih i čudnih mobitela kroz povijest, zanimljive dodatke, napuhane baterije, uspješne i neuspješne kopije mobitela i gaming mobitele.

OPĆE INFORMACIJE

INTERLIBER: više od 260 izlagača na više od 12.000 m²

OTVORENJE SAJMA INTERLIBER

Svečano otvorenje sajma bit će 10. studenog 2015. g. u 11:00 sati u paviljonu 6. Očekuje se da će sajam otvoriti prof. Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske.

Ulaz na sajam Interliber za sve posjetitelje je BESPLATAN.

OTVORENJE SAJMA REBOOT infoGamer

Sajam počinje 11. studenog 2015. g. u 11,00 sati u paviljonu 8.

Sajam Datum paviljon radno vrijeme
INTERLIBER 10. – 15. 11. 5, 6 10.00 – 20.00 sati
petak i subuota
10.00 – 21.00 sati
INFOGAMER by REBOOT 11. – 15. 11. 8, 8a, 9 i 11A 10.00 – 21.00 sati
srijeda
10.00 – 20.00 sati
ostali dani
REBOOT INFOGAMER – ulaznice
Jednokratna ulaznica 40,00 kuna
Ulaznica za sve dane 90,00 kunaParking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je besplatan.

POGODNOSTI ZA POSJETITELJE

HŽŽP – Posjetiteljima Sajma iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte. Više o uvjetima ostvarenja popusta moćete pogledati na sljedećem linku..

Hertz rent a car za izlagače 25% popusta, za posjetitelje 15% popusta

PRESS CENTAR

Nalazi se u paviljonu 6 i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajmova. Telefoni: 01/6503-524, mail:press@zv.hr

Kontakt osoba:

Nataša Mrđen Budisavljević,
voditeljica Odnosa s javnošću
tel. 01/ 6503 498, 099 8036 920
mail: nmrden@zv.hr press@zv.hr