U zgradi Gradske skupštine grada Zagreba u tijeku je 35. sjednica, a jedna od glavnih tema zasigurno je proračun za 2016. godinu, odnosno, hoće li ga zastupnici podržati.

Tijek Skupštine:

S 30 glasova “za” i 19 “protiv”, prošao je proračun grada Zagreba za 2016. godinu. Iako su najave govorile da bi moglo biti gusto, Bandić je ipak prikupio potrebnu većinu i osigurao si godinu dana mira.

Pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić stao je ispred zastupnika i započeo raspravu o proračunu.

– Razmatrajući donesene amadmane, došlo je do potrebe da gradonačelnik donese vlastiti amandman. Donesenim amandmanom proračun za 2016. godinu povećao se za 150 milijuna kuna čime je proračun zaokružen na sedam milijardi kuna. Povećali smo proračun za 150 milijuna kuna računajući na rezultate koje je postigla Vlada. Računamo da će i nova vlada, kakva god ona bila, krenuti istim putem. Predbacivano nam je u prvom rebalansu proračuna da ne uvrštavamo novac koji je bio na sudu zbog spora s državom, a sada smo taj novac vratili, a nismo ga stavili u proračun za 2016. godinu. To je svota veća od 400 milijuna kuna, ali Vlada se može žaliti

U ime kluba zastupnika SDP-a, govorio je potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić.

– Proračun je jedan od najvažnijih dokumenata u funkcioniranja grada Zagreba. On može pokazati smjer planiranja, ako se, naravno, planira. Zagreb ima plan postati pravi europski grad, a svaka kuna mora se potrošiti racionalno jer je to u dobrobiti građenja. Prva stvar je transparetnost, javne investicije i potpore poduzetnicima. Po prvi put ove godine nije detaljno pokazano kako će se trošiti javni novac. Iznimno je važno detaljno planirati razvoj i znati gdje će se potrošiti svaka kuna. Mi imamo apsurd da rebalans donosimo sedam dana prije kraja godine. Što se potpore poduzetnicima tiče, mislimo da su premale i da se nisu dovoljno izrealiziralo. Imamo informaciju da se za internacionalizaciju poslovanja sredstva nisu isplaćena. Želimo vidjeti investicije poput žičare, rotora, sportske dvorane, terme, kongresne centre, a pogotovo centar za gospodarenje otpadom. Ne koristimo sredstva EU i to je još jedna stvar koja ne ide u planiranje proračuna grada Zagreba. Predložili smo sedam amandmana kako bi barem malo prikazali spremnost da se potaknu stvari koje su važne. Možemo podržati samo transparentnost, detaljno isplanirane investicije, te veću potporu poduzetnicima, a te tri stvari su izostale. Zbog toga je naš stav o proračunu vrlo jasan.

U ime kluba HSLS-a javio se Darinko Kosor.

– Stvara se fama o proračunu kao najvažnijem dokumentu grada Zagreba. Proračun je najvažniji dokument. Vi u proračun možete uvrstiti što god želite i ako ništa ne uvrstite i ne napravite, nikome ništa. Proračun je politički dokument. Da je to činjenica, postoje dokazi. Prvi su gradski stanovi koji nisu prodani. Već dvije godine imamo zakonsku obvezu da otpad razvrstavamo i da plaćamo po količini, a to se ne čini. Tri godine smo donosili odluku o urbanističkom planu grada Zagreba, obećavali smo građanima Trnja i Sesveta da ćemo riješiti njihove probleme. Nakon tri ili četiri odluke, nismo napravili ništa. Ovdje se mogu usvojiti svi amandmani, ali ništa neće biti ispunjeno. I to opravdava sve ovo što sam sada rekao. Govorimo da ćemo napraviti žičaru, a nećemo jer nismo riješili imovinsko pravne odnose. Napravljeno je dosta toga, ali puno toga što je ovo tijelo donijelo nije napravljeno. Nema nikakve sankcije ako se nešto ne napravi. Želim da se dogodi ono što se godinama nije događalo. Naš klub HSLS-a nije se bavio amandmanima jer proračun nismo dobili na četvrtoj razini. Postoji cijeli popis škola koje se nisu napravili u 2015. godini. Mi smanjujemo proračun za neizvršene projekte koji su već bili uvršteni u proračunu. Prijedlog kluba HSLS-a je da u tri mjeseca izglasamo privremeno financiranje. Ništa nećemo izgubiti, napravit ćemo dobar dokument za grad Zagreb. Naš klub nije protiv proračuna, ali smo za to da se proračun napravi dobro i uz kontrolu.

– Što se tiče privremenog financiranja, Kosor nije predložio ništa, a sada traži da se donese tromjesečni proračun. Mislim da se ne treba puno pričati, već krenuti s pozitivnim promjenama – rekao je SDP-ov Dominik Etlinger, a slično je govorio i njegov kolega Zvane Brumnić.

– Na veliki dio stvari koje je sad Kosor spomenuo se upozoravalo, a on je dizao ruku. Gradska skupština je ta koja je trebala kontrolirati proračun, a meni ovo izgleda kao ljetovanje koje je završilo rastavom.

HDZ-ov Dražan Bilokapić: Pohvalio bih dvije stvari. Presuda Trgovačkog suda i dolazak milijuntog turista. Neke stvari vrijede svake lipe, svi nas hvale i to je nešto lijepo. Što se proračuna tiče, to je skup tehničkih obaveza i postavljenih prioriteta. Iz našeg kluba govorili smo da se borimo za neke druge prioritete. Niti za jedan projekt novac nije bačen u bunar. Postavlja se pitanje, što je to prioritet za tekuću godinu. Ovo povećanje za 150 milijuna kuna možemo prihvatiti kao realno. Naš klub je uložio četiri amandmana, uvijek smo govorili o većem izdvajanju za javnu samoupravu, povećanju kapitalnih ulaganja, subvenciju privatnog gospodarstva.

– O tome kako se dobro ili loše donosi proračun u Gradu Zagrebu govori i to što je ovo već 16. proračun Milana Bandića i Slavka Kojića, te njihovih timova, a uspjeh ovog dvojica očito boli. Proračun nije samo politički ni samo operativni dokument. Njime se obraćamo skupini koju želimo, u njega upisujemo projekte koje možda ne možemo realizirati, ali tak. Koliko je ovaj tim kompetentan, odnosno koliko je naš financijski tim dobar, govori ova presuda Trgovačkog suda. To su jednostavno ljudi koji znaju svoj posao i koji u njemu ustraju do kraja. Rasprava je bila konstruktivna, pročelnici su davali konstruktivne odgovore i ovaj proračun je nešto realno što će grad Zagreb pogurati prema naprijed. Da je to tako i da grad ide naprijed, vidi se na svakom koraku, a neki naši kolege time nisu zadovoljni. Ovaj proračun nije zaboravio ni na učenike na koje je čak i ministar zaboravio. Rezultati će sasvim sigurno biti bolji, čeka nas novi prijedlog GUP-a grada Zagreba. U ime kluba Bandića, želim izraziti veliko zadovoljstvo proračunom za 2016. godinu. Povjerenje građana koje imamo već 16 godina ne smijemo prokockati – rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Bez transparentnosti nema kontrole, ostavlja se dojam kao da se nešto skriva. Riječ je o javnom novcu i svaki građanin Grada Zagreba ima pravo da zna na što se troši novac iz njihovog privatnog budžeta – dodao je Etlinger.

– Ovo je treći proračun o kojom raspravljam, a stalno pričamo o istim stvarima što znači da u tome nešto ima. Uz investicije spominju se žičara i rotor u Remetincu, ali postoje mnogo važnije investicije. Prije desetak godina kretalo se u velike investicije koje danas dolaze na naplatu. Kad slušam kolege Bernardića i Etlingera kao da slušam Tita i partiju. Kontrola koju oni zazivaju dovela je do straha među građanima. Kada gledamo što sve ima vani, a mi stalno pričamo o tome kako je kod nas loše. U toj atmosferi straha, stalno se osnivaju neki Odbori, a neki od njih stvarno nemaju smisla – rekao je HDZ-ov Zoran Piličić.

– Neka se javno kaže koliko će se dati Dinamu, Ciboni, koliko ti klubovi duguju – rekao je Mario Župan.

– Dugoročne strategija razvoja grada Zagreba nema, ali je iz proračuna vidljivo u kojem će se smjeru grad razvijati. Ulažemo amandman da se u vijeće gradske četvrti unese pet milijuna kuna. Također bi htjela istaknuti vrlo važan projekt, a to je uređenje igrališta u Klaićevoj ulici. Podatak da to igralište svakodnevno koristi pet škola, dva fakulteta, naši građani, govori koliko je to važno za razvoj grada. Očekujem od predsjednika Odbora za kontrolu da na prvoj sljedećoj sjednici raspravimo o svemu što mislite da se negdje “zamutilo”. Mislim da bismo napokon trebali početi efikasno raditi. Posebno bi raspravila o vremenu kada ste vi bili predsjednik skupštine – poručila je HDZ-ova Margareta Mađerić.

Želim da nekad da dođete na vrijeme, a nekad i da ostanete do kraja rada našeg odbora – odgovorio je Davor Bernardić.

– Meni je drago da ste meni prepustili da vodim sjednicu Odbora kada vas nije bilo, a onda kad ste shvatili da sam efikasnija od vas, ste to prepustili kolegi Brumniću što je meni svojevrsno priznanje – dodala je Mađerić.

Puno je toga rečeno, očito je veliki interes za ovu točku dnevnog reda. Ovo je politički dokument koji bi trebao govoriti o razvoju sredinu za koju se donosi. Iskreno, u prvoj varijanti nije bio održiv. Nisu bile rješene neke stvari. Razvoj grada nije 300 metara oko Trga, grad su i rubni dijelovi. Moramo razmišljati o razvoju svih dijelova. To je razlog jer smo išli s amandmanom za povećanje sredstva za gradske četvrti. Treba se potrudit i vidjet kako to izvest. Stvari se u životu moraju raditi prvi puta, i neka u 2016. godini prvi puta kvalitetno branimo proračun – rekao je HDZ-ov Andrija Mikulić.

– Do sada se raspravljalo o tome kako preraspodijeliti postojeći kolač, no bit je u tome da se kolač poveća i ako jedna cjelina to može učiniti to može grad Zagreb. Mnoge cjeline dale bi sve da imaju potencijale kao Zagreb. No, grad Zagreb svoje potencijale ne koriste koliko mogu. Niti oni koji se planiraju ne izršavaju se. U 2013. godine grad Zagreb milijardu kuna na kupnju imovine, a od toga nema ništa. Kada bi se ti prostori aktivirali, grad bi doživio procvat. Ne samo da građani otplaćuju kredite, oni gube i na drugim načinima. Smatram da grad Zagreb mora imati aktivniju ulogu u gosporadstvu nego što ima danas – rekla je nestranačka gradska zastupnica Sandra Švaljek.

– Podsjećam vas, status gradonačelnika nije kao ostalih članova u Hrvatskoj. Što se tiče Gredelja i Zagrepčanke, govorili smo da to nije dobro, a vi ste bili ti koji je zagovarao da se time mora rasteretiti zagrebački Holding – replicirao je HDZ-ov Mario Župan.

Tada smo mislili da je to dobro, ali računalo se da će se te zgrade staviti u uporabu. No, to se do danas nije dogodilo – odgovorila je Švaljek.

Mi, u odboru za financije, razmatrali smo proračun grada Zagreba i nastojali smo učiniti ono što je najbolje u današnjim uvjetima i što se može napraviti. Odbor za financije u svakom slučaju prihvaća ovaj proračun i predlaže Skupštini da ga prihvati. Mislim da svatko od nas treba dobro razmisliti što to znači – poručio je Grgo Jelinić.

Sjedim i slušam i vjerujem. Imam 60 godina od prije tjedan dana. Pametni uči cijeli život, a bedak se rodi pametan. Vi koji ste protiv, razočarali ste me jer niste našli jače argumente. Ponovit ću još jednom. Razočarali ste me. Pronašli ste argumente proforme. Nisam ni očekivao da budete “za”. Molim vas, nemojmo ići ispod pojasa, nemojmo govoriti neistinu. U neistini su kratke noge, ona traje samo koliko se izgovara. Ja znam tko će biti za, a tko protiv, a neki su protiv jer je neki klub odlučio biti protiv. Ovdje sam čuo puno vizija, puno strategija. Svaka politika je boljitak za grad i to je moja vizija, moja strategija. Za razliku od vas, ja sam bio svaki dan s ljudima kako bi riješio njihove probleme. Ljudi ovog grada bolje žive. Znate zašto ćemo mi aktivirati ove plohe nekretnina koje smo krvavo stjecali zadnjih godina? Zato što ćemo stvoriti političko ozračje u ovoj skupštini da ne blokira, da bude korak naprijed. Oni rade dobro, ja loše. Četiri godine su neki utuvljivali strah u kosti ljudi. Ja sam trebao biti kod predsjednice, ali sam je zamolio da to obavimo preko telefona. Ne može se s ove govornice govoriti bez odgovornosti, pa tako ni Darinko Kosor ne može govoriti tako. Nije mene mačka rodila. Njegov oproštaj od Skupštine mogao je biti dostojanstveniji, iz poštovanja prema kolegama. Zahvaljujem se onima koji su slabim argumentima glasali, znam zašto su tako glasali. Zahvaljujem se i onima koji su podržali, da napravimo bolji grad, da budemo bolji ljudi i da nam svima bude bulje. Ne možete imati samo funkciju, a ne odgovornost – rekao je u emotivnom govoru gradonačelnik Milan Bandić.

Osim proračuna za 2016. godinu, prošao je i rebalans proračuna za 2015. godinu prema kojem je on umanjen za 150 milijuna kuna.

Pitanja zastupnika

Pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras rekao je da se “grad Samobor obratio gradu Zagrebu oko zbrinjavanja otpada”, te pitao što se događa s parkom Mira i prijateljstva koji bi se uskoro trebao početi graditi.

– Opet na dnevnom redu imamo zbrinjavanje otpada i to pred Božić. Pred svaki Božić isto, za poklon dobijemo smeće iz Samobora – poručio je Davor Bernardić, gradski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine.

– Nemoj tako oštro. Smeće je zajedničko. Vlada godinama nije riješila ovaj problem. Nisam mislio prozivati, ali vučete me za jezik. Zajedno s tadašnjom ministricom Holy posjetio sam Jakuševac, postigli smo dogovor sa zagrebačkom županijom, a ona je kasnije jednostavno izašla iz dogovora. Budimo korektni, budimo zajedno – odgovorio je Bandić.

Sa 33 glasa “za” i 11 “protiv” prošao je prijedlog hitnosti o zbrinjavanju otpada i Samobora, dok je hitnost za igradnju Parka mira i prijateljstva jednoglasno prihvaćena.

Gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić upitao je gradonačelnika kakav je plan za Sportsko-rekreacijski centar Svetice.

– Bazen Svetice bit će otvoren do konca ožujka, pozvani ste na otvaranje. Što se koncesije tiče, HNS i Kaptol se nisu dogovorili. Mi smo svoj dio ispunili, ali HNS nije uspio prikupiti sve papire. Svetice će uskoro dobiti novi vizualni identitet, kao i sjeverna i zapadna tribina maksimirskog stadiona – odgovorio je Bandić.

Zvane Brumnić, gradski zastupnik SDP-a, upitao je Bandića “hoće li grad rješiti problem parkinga u naseljima Malešnica, Špansko, Jarun”.

– U potpunosti se slažem sa vama. Moramo ispraviti uredbu da se zabrani gradnja podzemnih garaža u centru grada. Želimo sakriti automobile, a to možemo jedino da ih stavimo ispod zemlje. U prošlosti je građeno kako je građeno, svako vrijeme nosi svoje breme. Naš model parkiranja prodan je od Beograda do Moskve. Odite u Beč i pokušajte u petak popodne izaći iz grada. Čekat ćete satima. Promet, a ne nezaposlenost, je postao najveći problem gradova. Vrijeme je da izgradimo sinagogu i veliki parking ispred nje i to tako da bude najljepša u Europi – odgovorio je Bandić.

Gradski zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić podsjetio je Bandića na lokaciju okretišta u Mihaljevcu, za koju tvrdi da je ruglo grada.

– Tamo se nalazi baza vijeća podsljemenske zone, a zgrada spada i u vijeće Medveščak. Tamo prolaze turisti koji idu prema Sljemenu, a tamo je ruglo – poručio je Mikulić.

– Okretište na Savskom mostu i na Mihaljevcu su dva rugla i treba ih riješiti. Idemo zajedno s vijećem to urediti. Nama je prioritet Savski most, to nije dirano 50 godina – odgovorio je Bandić.

Davor Bernardić iz SDP-a pitao je “kada će u Zagrebu početi naplata odvoza otpada prema volumenu”, te kada “će građani dobiti kante za reciklažu otpada”.

– Vjerojatno ste već dobili uplatnicu prema kojoj se vidi da se naplaćuje po volumenu. Trebali ste od prvog studenog. Nadam se da ćemo sljedeće godine urediti ovaj sustav tako da ljudi budu zadovoljni. Drugačije ćemo govoriti za tri mjeseca – rekao je Bandić.