Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pridružio se u srijedu drugim svjetskim čelnicima i organizacijama u osudi objave Sjeverne Koreje da je detonirala svoju prvu hidrogensku bombu, te kazao da taj nuklearni pokus “potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost”, premda su stručnjaci izrazili skepsu prema sjevernokorejskim tvrdnjama, prenose agencije.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Sjeverna Koreja je objavila da će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od “neprijateljske politike” Sjedinjenih Država, te je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoje nuklearno oružje neće koristiti ako se neće narušavati njezin suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.
Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenog programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije “moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.
Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno testiranje hidrogenske bombe predstavljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Stručnjaci skeptični prema sjevernokorejskim tvrdnjama

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, te navelo kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem. No, stručnjaci za nuklearno naoružanje s velikim su oprezom primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju H-bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Stručnjaci su još prošli mjesec sa sumnjom popratili priopćenje sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una da je njegova zemlja razvila moćnu H-bombu.

“Seizmološki podaci ukazuju da je eksplozija bila daleko slabija od onoga što bi očekivali od hidrogenske bombe”, izjavio je australski nuklearni stručnjak Crispin Rovere. “Na prvi pogled izgleda da je izveden uspješan nuklearni pokus, ali da druga faza nije dobro provedena, tj. eksplozija vodika”, dodao je Rovere.

Za političke analitičare, Kim Jong-un mora požnjeti neki “uspjeh” prije nego Radnička partija organizira svoj prvi kongres u 35 godina. “Ne vjerujem da se radi o H-bombi jer bi eksplozija bila puno jača. Mislim da je predstavljaju kao takvu jer ju je Kim Jong-un nedavno spominjao”, ocijenio je Choi Kang, potpredsjednik Instituta za političke studije u Seulu.

Atomske bombe oslobađaju energiju fisijom odnosno “cijepanjem” elemenata poput uranija i plutonija. Njihova snaga je puno manja od hidrogenske bombe – ili termonuklearne – koja prvo koristi energiju fisije kako bi potaknula sekundarnu puno snažniju eksploziju nuklearne fuzije vodika u lančanoj reakciji.

Najizoliraniji režim na svijetu, komunistička Sjeverna Koreja ima običaj hvaliti se svojim nuklearnim programom, a tvrdnje Pjongjanga je teško provjeriti. No, u rujnu prošle godine Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) je upozorio na početak izgradnje utvrđenog zdanja namijenjenog tretiranju radioaktivnog materijala u Jongbjonu, glavnom nuklearnom kompleksu u Sjevernoj Koreji, koji bi mogao služiti za obradu tricija. Tricij je jedan od izotopa vodika i jedan od ključnih sastojaka za izradu termonuklearnih bombi.

“Da je testirana prava H-bomba, očitanja na Richterovoj ljestvici bi bila 100 puta veća, oko magnitude 7”, kazao je Bruce Bennet, analitičar u Rand korporaciji. Prema njegovim riječima, radi se o eksploziji bombe jačine 10 do 15 kilotona, poput one bačene na Hirošimu 1945. Ako je to ipak bila H-bomba, onda je moguće da pokus nije uspio, smatra Bennet.

Osude iz cijelog svijeta

Sjevernokorejski pokus hidrogenskom bombom, ako se potvrdi, “teško je kršenje” rezolucija UN-a i predstavlja “prijetnju” za sigurnost sjeveroistočne Azije, izjavila je u srijedu šefica europske diplomacije Federica Mogherini. “Ako se potvrdi, taj čin predstavlja teško kršenje međunarodnih obveza Sjeverne Koreje određenih s nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, ocijenila je Mogherini, te “predstavlja prijetnju miru i sigurnosti čitave regije sjeveroistočne Azije”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da bi navodno uspješno sjevernokorejsko testiranje hidrogenske bombe predstavljalo tešku povredu međunarodnog zakona ako se potvrdi. “Takva djelovanja pogoršavaju stanje na Korejskom poluotoku ionako obilježeno vrlo velikom mogućnošću vojnog i političkog sukoba”, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova.

Ako se utvrdi da je Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, to će biti “jasno kršenje” rezolucija UN-a i čin vrijedan dubokog žaljenja, kazao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano. Direktor agencije pozvao je Pjongjang da provede u cijelosti sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i poručio da je IAEA spremna pridonijeti rješenju nastavkom inspekcija.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je kako je taj čin Sjeverne Koreje “provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi” i “ozbiljno kršenje” rezolucija UN-a. Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju. Hammond koji je u Pekingu u dvodnevnom posjetu razgovarao je s novinarima nakon susreta s kineskim dužnosnicima. On je kazao da su Britanija i Kina podjednako odlučne da se mora postići stabilnost Korejskog poluotoka i da se sankcije protiv Sjeverne Koreje moraju pojačati.

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da testiranje predstavlja “ozbiljnu prijetnju sigurnosti” Japana. “Mi to apsolutno ne možemo tolerirati”, kazao je poručivši da će Tokio poduzeti “odlučne mjere” protiv Pjongjanga i koordinirati ih s drugim državama, SAD-om, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom kako bi se suprotstavili tom ozbiljnom izazovu u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja.

Francuska je “osudila” pokus hidrogenskom bombom opisujući ga kao “neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti” UN-a te “poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, objavila je u srijedu Elizejska palača. “U očekivnju potvrde indikacija o nuklearnom pokusu u Sjevernoj Koreji, Francuska osuđuje to neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, piše u priopćenju ureda predsjednika objavljenom u srijedu ujutro.

SAD je obećao odgovoriti na sve “provokacije” Sjeverne Koreje iako nije u stanju potvrditi je li ta zemlja doista izvela pokus hidrogenskom bombom kao što tvrdi. “Upozoreni smo da je došlo do seizmičke aktivnosti na Korejskom poluotoku, blizu sjevernokorejskog centra za nuklearne pokuse”, izjavio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Ned Price u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.

“Nadziremo i nastavljamo procjenjivati u uskoj suradnji s našim regionalnim partnerima”, kazao je on.

(Hina)