"PJ Harvey" by Dave Mitchell (Plastic Jesus)

Britanska kantautorica PJ Harvey prvi put će nastupiti u Hrvatskoj na 11. izdanju INMusic festivala na zagrebačkom Jarunu, koji će se održati od 20. do 22. lipnja, objavili su u petak organizatori festivala.

Nakon Florence and the Machine, koja bi ove godine trebala nastupiti na Jarunu nakon što je lani morala otkazati koncert zbog slomljenog stopala, Polly Jean Harvey je druga headlinerica festivala koji je u međuvremenu ostao bez najavljenog nastupa Motorheada, budući da je vođa legendarnog trija Lemmy Kilmister krajem prosinca umro od vrlo agresivnog oblika raka.

PJ Harvey jedna je od triju najznačajnijih kantautorica u povijesti britanskog rocka, a publiku i kritiku oduševljava već 25 godina, istaknuo je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš na konferenciji za novinare. Uz brojne nagrade, jedina je glazbenica koja je osvojila čak dva prestižna “Mercury Music Prize” priznanja, čime je uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Dugoočekivani deveti studijski album, koji je sniman uživo pred publikom u Somerset Houseu u Londonu, najavila je za proljeće, a radi se o “jedinstvenom umjetničkom putovanju koje ju je odvelo na Kosovo, u Afganistan i Washington”. Osim koncerta u Hrvatskoj, PJ Harvey ove će godine nastupiti na festivalima u Engleskoj, Danskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Finskoj i Nizozemskoj.

Direktor festivala Zoran Marić rekao je kako je INmusic najvažniji turistički događaj u kontinentalnoj Hrvatskoj, o čemu svjedoče i lanjski podaci o ukupno 80.000 posjetitelja tijekom tri dana festivala, od čega je Zagreb ostvario 40.000 noćenja.

Unatoč takvim rezultatima, kao i činjenici da poboljšava turistički image Zagreba, kao grada koji se može pohvaliti tzv. boutique festivalom (festival srednje veličine s 25.000 do 30.000 posjetitelja dnevno) o kojem pišu brojni europski i svjetski mediji, InMusic je i dalje bez odgovarajuće institucionalne potpore, požalio se Marić.

INMusic od Turističke zajednice i Grada dobiva deset puta manju potporu od novosadskog Exit festivala, koji od tamošnjih institucija prima oko milijun eura godišnje dok, primjerice, budvanski Sea Dance festival, koji se održava tek dvije godine, dobiva pola milijuna eura, kaže Marić.

Na 11. INMusic festivalu uz PJ Harvey i Florence and the Machine nastupit će Yeasayer i Pat Thomas and Kwashibu Area Band, a očekuje se objava imena trećeg headlinera i mnogih drugih izvođača.

I ovogodišnji festival sponzorirat će Zagrebačka pivovara, koja će ponovno posjetiteljima osigurati besplatni javni prijevoz, te OTP banka Hrvatska koja će omogućiti festivalske kartice za beskontaktno plaćanje na šankovima.

Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (plus troškovi transakcije), dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (plus troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicova webshopa.

(Hina) xmd ymd