1. ožujka u kinu Tuškanac u 19 i 21h Kratki utorak po drugi put ugošćuje vjerojatno najvažnijeg, a sigurno najvećeg evropskog filmskog kuratora Olafa Möllera. No, za razliku od njegovog prvog dolaska prije tri godine kad je predstavljao filmove s festivala u Oberhausenu, na kojem već godinama radi kao jedan od selektora, ovaj put prikazat će samostalno sastavljen program pod imenom ‘Nadrealizam u suvremenom filmu’, koji će osobno i najaviti.
Radi se o svojevrsnom nastavku, ili je bolje reći remiksu Olafovog programa ‘Really? Really!’ predstavljenog na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Rotterdamu, u okviru kojeg je prikazan i posljednji film Hane Jušić ‘Da je kuća dobra i vuk bi je imao’, ali i film Borisa Ivkovića ‘Velike stijene’. U Zagrebu ćemo vidjeti osam filmova najrazličitijih tematika, koje sve odlikuje izuzetno originalan, neobičan i često bizaran autorski pristup. Ukratko, radi se o vjerojatno najčudnijim i najnevjerojatnijim filmovima koje ćete ikad imati priliku vidjeti!

Olaf Möller
Inače, Olaf Möller je evropski urednik Film Commenta, redovito objavljuje u Sight & Soundu i Cinema Scopeu, a osim što selektira za Oberhausen, često priprema programe i za Rotterdam FF i Austrian Film Museum. Predaje i povijest filma na univerzitetu Aalto u Helsinkiju gdje je zamijenio nedavno preminulog ‘oca finskog filma’ Petera Von Bagha.

Zagrebački program otvorit će animacija Atsushi Wade ‘U svinjskom oku’, minijatura o velikoj svinji koja živi u dvorištu kuće. Otac, majka, baka, šestero djece i pas koji žive u kući, svi primjećuju svinju, ali nitko ne zna što ostali misle o toj činjenici. Film istražuje tzv. ma, japanski koncept negativnog prostora, tj. prostora između dvije strukture.

Budući da je Olaf Möller veliki ljubitelj filmova iz ovog dijela svijeta, kao i stvaralaštva Ivana Faktora, nastavit ćemo s njegovim filmom ‘Le Samourai’. On se također bavi prostorom, u ovom slučaju stanom Tomislava Gotovca, živim muzejem, ali istovremeno i intimnim prostorom ispunjenim trenucima melankolije, tuge i osamljenosti.

Evamaria Schaller je performerica iz Graza čiji filmovi obično proizlaze iz njene performativne prakse. Temelj za film ‘Lovokradica iz Montafona’ bila je serija performansa u kojima se Evamaria na razne načine bavila ‘zlostavljanjem’ mesa. Ubacivanjem tog motiva u priču o divljoj, opasnoj, ali i lijepoj ženi sljepljenoj s prirodom (u ovom slučaju i doslovno), iz alpske doline Montafon, stvorila je nadrealistični feministički Heimatfilm. (Za slabije upućene u povijest germanskog filma, radi se o žanru romantičnih drama popularnih od kasnih 40-ih do početka 70-ih koje su se sve događale u idiličnom okruženju Alpi ili Schwarzwalda.)

‘Weeekend’ Henrika Anderssona, groteskno stiliziran u stilu sedamdesetih, prikazuje dva para na romantičnom vikendu u kolibi u švedskoj šumi. Njihovu idilu prekinut će pojava čudnih bića na razmeđi neandertalaca i Homo sapiensa. Napravljen pod utjecajem dvaju Davida, Lyncha i Cronenberga, film koji je producirao Ruben Östlund je snažna i duhovita kritika buržoaskog društva. ‘Weekend’ je osvojio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Göteborgu 2006.

Drugi dio programa otvorit će film ‘Svinje’ grčke umjetnice Konstantine Kotzamani koji ona sama opisuje kao ‘noćnu moru djevojke u tradicionalnom muškom svijetu koja prolazi kroz seksualno buđenje’. Film je inspiriran basnom o Tri praščića.

Bruno Sukrow je 89-godišnji umirovljenik iz Aachena, grada na samoj granici Njemačke i Belgije. Nakon što mu je prije desetak godina preminula supruga počeo se baviti stvaranjem srednje i dugometražnih filmova koristeći animacije iz kompjutorske igre Second Life. Obično se radi o vizualno nevjerojatno inventivnim krimi dramama u kojima Sukrow i njegovi unuci daju glasove likovima. Möller ga uspoređuje s Ferdinandom Chevalom, francuskim poštarom koji je 33 godine u svom vrtu gradio tzv. Idealnu palaču, koja se danas smatra remek-djelom naivne arhitekture. ‘Anna’ je njegov najintimniji i najosobniji film, o usamljenom čovjeku koji se sjeća najdraže mu žene.

Humoristično-apsurdistički ‘Polis X’ finskog videoumjetnika Erkke Nissinena događa se u neboderu nekog utopijskog grada koji su zajednički projektirali Le Corbusier i Albert Speer. Njegovi stanovnici voze hibridna vozila, prakticiraju korporativni team building i koprofagiju, a tu je i vodoinstalater opsjednut pravilnim poliedrima. Nissinen za film kaže da ‘konfrontira gledatelja s opscenim povijesnim tragovima ljudske nečovječnosti’.

‘Corridor No. 50’ Evy Schubert je nadrealni portret osmero ljudi čija je jedina zajednička karakteristika da su stanari iste neugledne zgrade na rubu nekog velikog, nedefiniranog grada. Tu je matematičar koji živi s pijetlom, dva studenta koji iz dlana ‘proriču’ prošlost koja se nije dogodila, i akademski par koji zajedno radi na kafkijanskom romanu. Njihova interakcija (uz velike količine schnapsa) dovest će do snovite plesne kulminacije filma!

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Oberhausen Film Archiveom, i ulaz na njega je besplatan. Filmove puštamo s raznih formata (vidi raspored programa), na engleskom su ili imaju engleske titlove.

Raspored programa:
19.00 Prvi dio (85 min)
U svinjskom oku (Wakaranai buta), Wada Atsushi, Japan, 2010., 10 min, Beta SP
Le samourai, Ivan Faktor, Hrvatska, 2011., 22 min, HD file
Lovokradica iz Montafona (Die Wilderin vom Montafon), Evamaria Schaller, Austrija/Njemačka, 2011., 21 min, HD file
Vikend (Weekend), Henrik Andersson, Švedska, 2006. 32 min, 35mm

20.30 Razgovor s Olafom Möllerom

21.00 Drugi dio (85 min)
Svinje (Pigs), Konstantina Kotzamani, Grčka, 2011., 14 min, HD file
Anna, Bruno Sukrow, Njemačka, 2014., 21 min, HD file
Polis X, Erkka Nissinen, Finska, 2012., 26 min, HD file
Korridor Nr. 50, Evy Schubert, Njemačka, 2015., 24 min, HD file
(PR)