Odlukom gradonačelnika Milana Bandića iz 10. kolovoza 2016. godine, Grad Zagreb dodijelio je 80 tisuća kuna za opremanje knjižnice Franjevačkog samostana Uznesenja B.D. Marije u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini.

Kako piše u obrazloženju Bandićeve odluke, novac je dodijeljen zbog povijesnog značaja franječavke knjžnice na tom prostoru te blizine opće gimnazije i strukovne škole.

“Franjevačka knjižnica na Širokom Brijegu postoji od 1846. Knjižnica je imala ne samo teološku i filozofsku literaturu, već i knjige drugih znanstvenih područja. Jedina je knjižnica na prostoru Hercegovine koja je u posjedu dviju inkunabula iz 1493. godine. Nakon Drugoga svjetskog rata (1947.) knjižnica je potpuno spaljena i uništena, kao i župna arhiva s matičnim knjigama. Zgrada u kojoj se nalazila knjižnica do 1945. godine, oduzeta je samostanu i stavljena na raspolaganje tadašnjoj vlasti. Zahvaljujući donatorima i suradnji stanara, samostan je prošle godine otkupio zgradu i vratio je u svoj posjed. Ove godine započet je projekt obnove zgrade i uređenje prostora za knjižnicu, i to na istome mjestu gdje je i bila do 1945. Uz buduću knjižnicu smještene su dvije srednje škole: opća gimnazija i strukovna škola koje broje oko 3000 đaka. Svima njima je potrebna jedna moderna knjižnica”, stoji u obrazloženju.

Kako se može vidjeti iz arhive gradonačelnikovih odluka, ovo je prvi put da je Bandićevom voljom samostanu dodijeljen novac iz gradskog proračuna.