Sanela Dropulić

I dok statistike kažu kako su Europljani već sada zaradili godišnju plaću, za razliku od Europljanki koje će za isti novac morati raditi do kraja godine, u Hrvatskoj je situacija kudikamo lošija. Mladi odlaze trbuhom za kruhom van granica Lijepe naše – jer posla nema. Pokrenuti vlastiti posao i od njega živjeti za većinu je nemoguća misija. Ženama je još teže. No, da se ipak može uspjeti, da nije sve baš tako crno, tvrdi Sanela Dropulić – poduzetnica, novinarka, stručnjakinja za odnose s javnošću, supruga, majka…

Jutro Sanela, evo predstavi nam se. Čime se ti (sve) baviš?

Dobro jutro. Pa kao stručnjakinja za tržišne komunikacije s više od 20 godina radnog iskustva na domaćem i inozemnom tržištu iskusila sam rad, posebno na menadžerskim i rukovodećim pozicijama u gotovo svim poslovnim sustavima – od malih, obrtničkih i poduzetničkih, preko multinacionalnih kompanija i velikih javnih poduzeća do javnih i državnih institucija i na koncu svog vlastitog, uspješnog poduzetništva.

Početkom 2016. pokrenula sam “Virtualni ženski poduzetnički centar” s ciljem umrežavanja poduzetnica u Hrvatskoj i regiji radi lakše razmjene iskustava te uzajamne potpore i pomoći u istupanju na tržište. Osim toga, vlasnica sam i tvrtke “Expert Product” specijalizirane za pružanje usluga tržišnog komuniciranja, ali i ostalih aktivnosti vezanih za uspješan početak i upravljanje poduzetništvom na hrvatskom i inozemnom tržištu.

No, to nije sve?

Nije. Tek smo počeli. Diplomirala sam novinarstvo kao jedna od najboljih studentica u klasi, da bi specijalističko školovanje završila kao stipendistica njemačke Vlade u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Radila sam kao novinarka i urednica u mnogim hrvatskim medijskim kućama, a najdulje sam se zadržala u Večernjem listu.

Posljednjih deset godina aktivno držim predavanja i radionice o tome kako uspješno započeti i voditi vlastiti posao te kako uspjeti u poduzetništvu.

Govorim nekoliko jezika, bavim se i streljaštvom, i šećer na kraju – supruga sam i majka četiri kćerke, Ive, Elen, Lore i Katarine.

Kako uspiješ pronaći vremena za sve to? Dan ima samo 24 sata…

Stvar je percepcije, kako se postaviš. U mom je životu jako puno ljubavi, sreće i zadovoljstva. Svaki neuspjeh nisam smatrala padom, već naučenom lekcijom. Uvijek sam nastojala biti pozitivna i konstruktivna, pomagati drugima uvijek je bio najljepši osjećaj. Ljudi u Hrvatskoj su previše pesimistični, negativni, puni frustracija, kompleksa, negativne energije i ljubomore. S takvim teretom na leđima nitko ne može dogurati daleko, ali dovoljno je da se samo malo promijeni percepcija i sve već ide lakše. Umjesto da kukamo i ne činimo ništa, s pozitivnim stavom smo u akciji i kreiramo bolje sutra za sebe i druge.

Iz navedenih razloga sam uz kolegicu Ivanu Radić napisala i knjigu “Ja (ne)mogu biti poduzetnica”, prvi hrvatski motivacijski vodič za žene u poduzetništvu i sve one koje će to tek postati kako bi pokazale da i najtamniji tunel ipak završava svjetlošću.

Kakva je situacija s poduzetništvom u Hrvatskoj?

Prepreka je puno, posebno jer hrvatsko zakonodavstvo i birokracija izrazito nepovoljno utječu na domaće poduzetništvo i investicije te se još uvijek kao društvo učimo funkcioniranju demokratskih institucija u službi poduzetništva. Prema nedavnom istraživanju provedenom u 23 države Europske unije, Hrvatska je na začelju. U pet od 11 elemenata ispitivanja poduzetničke klime, Hrvatska je bila na uvjerljivom posljednjem mjestu. Danas je poduzetništvo u Hrvatskoj više percipirano negativno nego pozitivno, sputano kompliciranim zakonima koji se često mijenjaju, a nerijetko jedan pobija djelovanje drugog. Hrvatska boluje od vrlo neservilne birokracije, koja se ponaša kao da živi sama za sebe, a ne upravo radi onih koji privređuju u realnom sektoru – nas, poduzetnica i poduzetnika.

Što je s ženama u poduzetništvu?

Prije šest godina na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu dolazilo je 2.6 muškaraca. Danas na jednu ženu dolazi 1.9 muškaraca, što dovoljno govori o porastu ženskog samozapošljavanja. Žene su u hrvatskom društvu većina – po brojnosti, obrazovanju, ali i nezaposlenosti. U manjini su kada je riječ o zastupljenosti na izbornim listama, ali i u društvenoj pozornosti, upravljačkim tijelima privatnih i državnih kompanija, po visini plaće. Poduzetnica je u Hrvatskoj oko 50 tisuća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore poduzetnice ostvaruju 20 posto izvoza te 11 posto ukupne dobiti.

Dakle, stvari ipak idu polako na bolje?

Idu. Ja sam, rekla sam već, početkom godine pokrenula “Virtualni ženski poduzetnički centar”, platformu za unaprjeđenje poslovnih aktivnosti, povezivanje i edukaciju. To je jedinstveni poslovni projekt u ovom dijelu Europe. Danas “Virtualni ženski poduzetnički centar” okuplja više od 1800 poduzetnica i 53 poduzetnika. Iako postojimo tek deset mjeseci, puno toga smo do sada napravili.

Primjerice, organizatori ste Kongresa ženskog poduzetništva?

Tako je. Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na “Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe”, kojemu je Zagreb domaćin 8. ožujka 2017., očekujemo gotovo 1000 poduzetnica iz Bugarske, Kosova, Albanije, Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske. Po prvi puta na jednom će se mjestu okupiti žene koje svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu te marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju.

I poruka za kraj, osobito ženama, budućim poduzetnicama?

Citirat ću jednu mudrost: “Biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi, kako bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može”.