Nastavlja se prepirka koja dijeli mišljenja Zagrepčana već godinama- treba li Trg maršala Tita preimenovati tj. vratiti mu staro ime Kazališni trg? Zahtjev za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg koji su predložili klub gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ-a nije prošao na matičnom skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, pa zbog toga neće biti upućen na dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine. Protiv zahtjeva bila je zastupnica HSU-a Vesna Sudar te SDP-ov gradski zastupnik Željko Kvesić, za prijedlog su glasali HDZ-ov predsjednik odbora Ivan Ćelić te HSLS-ov Alen Ostojić, a od glasanja se suzdržala Sunčana Rupnik Blažeković, zastupnica s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića.

Nitko od pobrojanih nije se javio za riječ kako bi sudjelovao u raspravi. Ruku je digao samo Ostojić, podsjetivši da je bivši čelnik HSLS-a Dražen Budiša inicijativu za preimenovanje trga pokrenuo još 1996. godine te je prošla na odboru, ali nije došla na plenarnu skupštinsku sjednicu dok je “zapisnik netragom nestao”.

O samom zahtjevu govorio predsjednik Skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, napominjući da je kroz svoju dugu povijest jedan od najljepših zagrebačkih trgova često mijenjao ime, a već duge 64 godine nosi naziv Trg maršala Tita, “čovjeka za kojega velika većina ne samo građana Zagreba, nego i cijele Hrvatske drži da nije dostojan da mu ime nosi nijedna javna površina u Hrvatskoj, poglavito ne trg u središtu Zagreba”.
Mikulić je napomenuo kako je Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu izjednačila komunizam i fašizam, a takvom stavu se pridružila i Hrvatska, obilježavajući 23. kolovoza kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

U svom govoru istaknuo je je kako je uloga Josipa Broza Tita, “ideološkog vođe, kreatora i donositelja ključnih odluka u bivšem totalitarnom i autoritarnom komunističkom režimu”, rezultirala beskrupuloznim progonom, mučenjima, zatvaranjem i ubijanjem desetine tisuća Hrvata i građana Hrvatske, među kojima su bile stotine i tisuće građana Zagreba.
Mikulić je dodao: “U takvom ozračju i pod dojmom otkrića stotina masovnih grobnica na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, koje su dokaz da je upravo Josip Broz Tito bio najodgovorniji za počinjene masovne zločine i progone političkih i ideoloških neistomišljenika, danas kada smo članica EU i živimo u demokraciji ne smijemo i ne možemo dopustiti da najljepši trg u Zagrebu nosi ime jugoslavenskog komunističkog diktatora”, poručio je.

Nakon što zahtjev za preimenovanjem nije prošao na skupštinskom odboru, Mikulić je okupljenim novinarima izjavio kako gradonačelnik Bandić nije održao danu riječ vezanu za promjenu imena trga. “Rekao bih da je to na sramotu gradonačelnika i predstavnika s njegove Liste. Nije ni čudo što u Zagrebu nemamo investicija, jer tko će investirati u grad kad imate gradonačelnika koji preko noći promijeni svoje mišljenje. Dakle, čovjek nije bio dovoljno čvrst, hrabar i jasan da izađe pred svoje zastupnike i kaže o čemu se razgovaralo i u kojem smjeru bi trebala ići inicijativa”, naglasio je. Smatra kako je sve rečeno time što na odboru o tom zahtjevu nije bilo rasprave.

“Očito su se oni pribojavali odluke Gradske skupštine za koju sam ja uvjeren da bi donijela odluku da se ide u promjenu naziva Trga maršala Tita u Kazališni trg. I ovo je na njihovu sramotu da po drugi puta odbijaju ovu inicijativu. Očito se oni ne mogu odvojiti od naziva Trga maršala Tita i napokon da ga preimenujemo u jedan lijepi naziv Kazališni trg, koji je nosio do 1945. godine”, rekao je Mikulić. Također je najavio kako od od zahtjeva neće odustati, a Bandićeve najave da će se oko tog pitanja raspisati referendum komentirao je riječima: “Bandić to predložio jer zna da referendum neće uspjeti, a i puno košta”.