Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, izvor slike: Facebook

Dok mnogi sadašnji i bivši HSS-ovci predsjedniku te stranke Kreši Beljaku zamjeraju štošta, prvenstveno zaokret u lijevo i odlazak u saborsku oporbu, njegovi nekada najbliži suradnici za njega danas nemaju ni riječi hvale. Podržavali su ga, kaže nam izvor blizak vodstvu stranke, na putu do čelne pozicije u HSS-u, a sada su mu smetnja jer smatraju da je stranku poveo na pogrešan put. Smeta mu to toliko da se ne libi koristiti sva sredstva pri utišavanju nezadovoljnika – od suspenzija pojedinih članova preko raspuštanja stranačkih organizacija pa do otvorenih prijetnji. Otišlo je sve to toliko daleko da se umiješala i policija, tvrdi nam naš izvor, a potvrđuje onaj u policiji.

Od pouzdanog izvora u MUP-u, naime, doznajemo da je nekoliko članova HSS-a pozvano na obavijesni razgovor vezano uz izrečene prijetnje od strane Kreše Beljaka. Prijetnje su izrečene čelniku zagrebačke HSS-ove organizacije Nenadu Matiću kao jedinom Beljakovom protukandidatu na predstojećim unutarstranačkim izborima u HSS-u, zakazanim za 14. siječnja iduće godine.

U razgovoru s našim izvorom u HSS-u saznali smo i da postoji ogroman pritisak na članove i stranačke organizacije koji su se drznuli ne biti uz sadašnjeg predsjednika odnosno koji su stali uz Matića. Postoji mogućnost i da Matić odustane od kandidature zbog ogromnog pritiska koji se na njega vrši te gotovo svakodnevnih prijetnji, dok se kao drugi Beljakov protukandidat spominje saborska zastupnica Ana-Marija Petin koju podržavaju slavonske organizacije.

nenad-matic
Predsjednik GO HSS-a Grada Zagreba Nenad Matić, izvor slike: Facebook

Prema riječima našeg izvora, HSS se nalazi u teškom periodu, a uz glavnog “savjetnika” Kreše Beljaka, koji dolazi iz redova bivše obavještajne zajednice (Damir Amižić, op.a.), za očekivati je potpuni gubitak identiteta stranke stare 112. godina.

Da će ga zgaziti, izbaciti iz stranke, pa i uništiti mu političku karijeru – nekoliko je puta Beljak rekao izravno Matiću, a više je puta to rekao i drugima govoreći o njemu, prenosi nam naš izvor. Jedina “krivica” čelnika zagrebačke organizacije, kojoj prijeti i raspuštanje, spomenuta je kandidatura na predstojećim izborima, no ne bi čudilo da Beljak sve izrečeno provede i u djelo obzirom da se na sličan način već obračunao sa sve brojnijim nezadovoljnicima – suspendirao je stotinjak uglednih članova HSS-a, među njima i europarlamentarku Marijanu Petir, raspustio je brojne stranačke organizacije, poput Zadarske, Šibenske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske ili Koprivničko-križevačke.

Da nismo stranka nego tvrtka – to što nam Beljak radi bio bi čisti mobbing, pravo pravcato zlostavljanje, pojašnjava nam naš izvor koji za sada želi ostati anoniman. Kaže, boje se za svoju egzistenciju, jer to što se danas događa Nenadu Matiću ili Marijani Petir, sutra se može događati njima, i to samo zato što su se predsjedniku stranke i samoborskom gradonačelniku usudili reći da je stranku poveo u pogrešnom pravcu. Dodaje i kako se protiv Beljaka vodi sudski postupak za mobbing na radnom mjestu, što dovoljno govori o njegovoj ćudi pa ne čudi, kaže, takvo njegovo ponašanje prema stranačkim kolegama i dojučerašnjim prijateljima.