Filmski program 14. Human Rights Film Festivala počinje danas u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma “Egzil” kambodžansko-francuskog dokumentarista Rithyja Panha (prethodni dokumentarac Slika koje nedostaje bio je nominiran za Oscara, a prikazan je na HRFF-u 2014. godine). Tema “Egzila” je prisilno raseljavanje, a odnosi se na život stanovnika Kambodže u vrijeme režima Crvenih Kmera. Panh u ovom filmskom eseju opet progovara o vlastitu iskustvu i to u razdoblju između 1975. i 1979. godine, kada je bio prisiljen pobjeći iz glavnog grada Phnom Penha za vrijeme diktature Pol Pota. Brojni članovi njegove obitelji stradali su pod spomenutom diktaturom. Za razliku od prethodnog uratka, “Egzil” je više racionalno djelo, koje koristeći citate Baudelairea, Maoa i mnogih drugih, nastoji razumjeti prirodu revolucionarnih ideologija kao i istražiti jaz između autorovih spoznaja kao tinejdžera i onih danas.

egzil-1
U 20 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarac “Moj prijatelj Boris Njemcov” Zosye Rodkevich, uz prisutstvo autorice. Spomenuti film nastao je na temelju reportaže koju je autorica inicijalno snimala – za zadatak je imala snimiti pedeset trogodišnjeg doktora fizike, nekadašnjeg bliskog suradnika Borisa Jeljcina i najpoznatijeg Putinovog oponenta. Nakon što je njihovo druženje preraslo u prijateljski odnos, Njemcov je likvidiran u veljači 2015. Ovaj intimni portret sniman je kroz posljednje tri godine njegova života i uvodi nas u svijet ruske politike u trenutku kada glasovi otpora postaju sve brojniji i jači. Zosya Rodkevich prikazuje ga s velikom dozom simpatije i onda kad se s njim ne slaže. Njen pogled, lišen nepotrebne patetike, odiše iskrenom ljudskom toplinom. Spomenuti dokumentarac nagrađen je Zlatnim rogom za režiju i najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Krakowu te posebnom nagradom žirija na Odessa Film Festivalu. Filmski program u kinu Europa završava u 22 sata projekcijom igranog filma Put nalik snu Angele Schanelec.
Program u MM centru danas u 20 sati uključuje projekciju filma “Djeca oluje, knjiga prva” filipinskog autora Lava Diaza, u kojem se fokusira na razarajuće posljedice katastrofalnog tajfuna Haiyan na filipinskom otoku Tacloban. Spomenuti tajfun uzrokovao je smrt sedam tisuća ljudi, a nekoliko mjeseci nakon nesreće, Diaz je posjetio mjesto nesreće i snimao život tamošnje djece. Lav Diaz je jedan od najzanimljivijih redatelja suvremenog filma, koji među filmofilima već godinama uživa kultni status, a priznanje kod međunarodne struke i šire publike dobio je za nekoliko posljednjih uradaka (posljednji njegov film “Žena koja je otišla” osvojio je ove godine Zlatnog lava u Veneciji, a Iz vremena koje prethodi 2014. – prikazan i na HRFF-u iste godine – Zlatnog leoparda u Locarnu).

djeca-oluje-knjiga-prva
Bogat popratni program koji uključuje radionicu, predavanje i tribinu održat će se u kinu Europa, MM centru te Multimedijalnom institutu MaMa.

U 16 sati u kinu Europa (dvorana Müller) održat će se tribina “Zaštita ljudskih prava na putu prema dolje: uspjesi i neuspjesi aktivističkih praksi u regiji” u organizaciji “GONG”-a i festivala. Kroz primjere recentnih aktivističkih inicijativa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, s naglaskom na one koje se zalažu za direktnu demokraciju i zaštitu zajedničkih javnih dobara, tribina će potaknuti raspravu o uspjesima i učincima aktivističkih praksi. Na tribini će govoriti aktivisti iz regije: Borka Pavičević iz Centra za dekontaminaciju kulture iz Beograda, Andrija Stojanović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Dragana Dardić iz Helsinškog komiteta za ljudska prava iz Banja Luke, Ivana Dragšić iz makedonske udruge Ploštad Sloboda, Tomislav Domes iz zagrebačke udruge Pravo na grad te predstavnik/ca Instituta Alternativa iz Podgorice. Tribinu moderira Antonija Letinić iz Kurziva.

Nakon tribine u dvorani Müller u 18 sati bit će održan okrugli stol pod imenom “Što nam se to događa u susjedstvu? – Napadi na građanske slobode, civilno društvo i medije u Mađarskoj i Poljskoj”. Tijekom ovog okruglog stola svi će posjetitelji biti informirani o trenutnoj situaciji u Poljskoj i Mađarskoj, a raspravljati će se o tome kako građanski otpor i suradnja građana širom EU-a može stvoriti liniju otpora prema napadima na naše temeljne slobode: slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja. Na okruglom stolu će sudjelovati: Desi Andras, novinar i urednik nedavno ukinutih mađarskih novina Nepszabadsag, Barbara Grabowska-Moroz, pravnica i aktivistkinja Helsinškog odbora za ljudska prava u Poljskoj dok će diskusiju moderirati Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije/platforme CROSOL.

Popratni program u Multimedijalnom centru SC-a uključuje radionicu “Špijunska škola” Tee Tupajić od 16 sati. Naime, kazališna redateljica Tea Tupajić započela je 2013. godine rad na projektu “Umjetnost obmane” u kojem se bavi usporedbom rada agenta tajne službe i rada umjetnika. Kao suradnike u projektu pozvala je aktivne i bivše agente izraelskih tajnih službi Mossad i Shin Bet, te s njima istražila paletu vještina, tehnika i nužne virtuoznosti potrebne za njihov rad. Radionica traje tri dana tijekom kojih će sudionici proći niz osnovnih i naprednih vježbi.

U 18 sati u klubu MaMa bit će održano predavanje publicista i umjetnika Jamesa Bridlea pod nazivom “Cloud Thinking”. James Bridle je publicist i umjetnik koji u svom radu istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijeta i interneta. Njegov pojam nove estetike kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore.
Ulaz je na sve projekcije i događanja besplatan!