U regiju je zakoračio div – HBO i raspisao natječaj za TV scenarij na koji su se prijavljivali i znalci i neznalci profesije. Ima li to ikakvog značaja za proizvodnju kvalitetne serije u Hrvatskoj koja je prije 50-ak godina proizvodila jednakovrijedne serije kao američka televizija? Želimo li opet producirati TV serije zbog kojih će muškarci prebacivati program s nogometa, a žene sa sapunica? Danci su u sedam godina zaradili pet Emmyja, zašto mi ne bismo jednog?

Zbog popularnosti i kultnog statusa nekih serija, TV serija se prije 20 godina percipirala kao novi film, a danas znamo da je samostalni umjetnički medij. Što je to uopće kvalitetna TV serija, ima li je u Hrvatskoj te koji su uvjeti njene proizvodnje – što je kamen spoticanja tamo gdje postoji volja i znanje? Postoji li odgojno-obrazovna moć TV serija za naciju i utjecaj domaće publike na proizvodnju domaće serije? O tim i drugim pitanjima, razgovarati će se s producentima hrvatskih dramskih uspješnica, Dariom Vinceom, koautorom i producentom “Počivali u miru”, i Miodragom Silom, producentom “Novina” i “Loze”.

Urednica i voditeljica ovog Književnog petka je Sanja Kovačević, scenaristica i autorica knjige u pripremi “Kvalitetne TV serije: milenijsko doba ekrana”.
Tribina će se održati 16. prosinca u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.