0.3 C
Zagreb
 • Čitaj Dalje
More

  Ovog Badnjaka darujte moru: Pažljivo birajte koju ribu kupujete

  on

  Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adrija uputila je dopis medijima putem kojeg upozorava građane na važnost odgovorne kupnje ribe. S obzirom da riblja jela na blagdanskom jelovniku imaju tradiciju u Hrvatskoj, postavljaju se pitanje je li odgovoran izbor proizvoda iz ribarstva uopće moguć u vrijeme kada su gotovo sva svjetska mora i oceani izlovljeni?

  – Svatko može dati svoj doprinos poboljšanju stanja u morima bez da se odrekne ribljeg obroka. Odgovorna kupnja je ono što čini razliku”, kaže Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF Adriji. Nažalost, izbor proizvoda iz ribarstva koji dolaze iz održivih izvora predstavlja izazov za mnoge potrošače jer ih u Hrvatskoj nije lako pronaći ili kupci teško prepoznaju oznake kojima su takvi proizvodi označeni.

  Novi WWF-ov vodič za kupnju proizvoda iz ribarstva www.kojuribukupiti.org nudi jednostavno rješenje i lakše snalaženje prilikom odabira vašeg omiljenog ribljeg jela. Optimiziran za mobilne uređaje, vodič je praktičan prilikom odluke o kupnji u trgovini ili ribarnici. Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta pomoći će potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.

  Kako bi riblja večera uoči Božića bila održiva, WWF preporučuje: izaberite lokalne i organske proizvode iz ribarstva. Također, MSC i ASC oznake označuju proizvode iz ribarstva koji su ulovljeni na održiv odnosno uzgojeni na odgovoran način. Za proizvode iz ribarstva koji na sebi nemaju nikakve posebne oznake, savjet pronađite u vodiču.

  WWF–ov cilj je podizanje svijesti ne samo o ekološkom utjecaju naše potrošnje proizvoda iz ribarstva, nego i društvenog utjecaja: “Riba je izvor prihoda i hrane za više od 800 milijuna ljudi diljem svijeta od kojih većina živi u zemljama u razvoju. Naš odabir održivih proizvoda iz ribarstva podržava prirodu i ljude – kaže Kanski.

  Avatar
  %d blogeri kao ovaj: