Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) održana je Svečana dodjela Godišnjih nagrada za znanstvenu izvrsnost. Ukupno su dodijeljene 22 nagrade znanstvenicima za najbolji znanstveni rad objavljen u 2015. godini. Na ovogodišnjoj svečanosti laureatima je čestitao i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Nakon što se zahvalio i čestitao svim nagrađenima dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, prije same dodjele nagrada iskoristio je priliku kako bi resornog ministra i sve uzvanike podsjetio i na ostale uspjehe IRB-a, ali i na važan problem s kojim se susreću.

”Nužno je da Vlada uvede hitne i radikalne mjere”

Unatoč konstantom smanjenju sredstava za hladni pogon na IRB se prilijevaju višemilijunski projekti, a što bi tek bilo moguće s povećanim izdvajanjima za znanost i istraživanje, zapitao se pred ministrom dr. Antičić i dodao:

-Preporuka Europske komisije jest da rezultati i izvrsnost koreliraju sa priljevom sredstava, nažalost, s obzirom na činjenicu da su se u posljednjih nekoliko godina u slučaju IRB-a sredstva prepolovila, možemo zaključiti da u Hrvatskoj taj sustav ne vrijedi. Ispada da ukoliko imate puno projekata i izvrsne znanstvenike, ulaganja od strane države vam nisu potrebna. Međutim, to nije održiv sustav jer teško da ćete moći raditi izvrsnu znanost ukoliko nemate ni za grijanje – naglasio je dr. Antičić.

ministar-barisic

 

 

Dr. Antičić je istaknuo kako je IRB dokazao da može predvoditi transformaciju znanstvene djelatnosti u RH koja je ključna za konkurentnost i rast gospodarstva te da ima kritičnu masu koja teži prema izvrsnosti.

– Međutim, da bi to bilo moguće, nužno je da Vlada uvede hitne i radikalne mjere, inače RH nema budućnosti – naglasio je dr. Antičić.

– Naredne četiri godine ključne su za realizaciju strukturnih projekata. Ovaj saziv Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) ima povijesnu ulogu za realizaciju ključnih ciljeva RH – istaknuo je dr. Antičić i zaključio kako se promjene neće dogoditi uz pomoć nekog čarobnog štapića, već samo uz puno rada – IRB stoga nudi partnerstvo MZO-u na putu obnove i jačanja RH znanosti i gospodarstva.

Dr. Antičić je podsjetio kako je IRB u razdoblju od 2013. prošao intenzivno razdoblje restrukturiranja i donošenje brojnih internih pravilnika s ciljem postizanja izvrsnosti, što je doprinijelo da se u 2015. godini nametne kao vodeći u povlačenju sredstava iz OBZOR2020 programa.

Štoviše, tijekom posljednje dvije godine IRB je iz ovog europskog fonda povukao 53 milijuna kuna. Osim toga, tu je i šezdeset projekta Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) vrijednih 48,8 milijuna kuna, četiri projekta UKF-a vrijednih 5 milijuna kuna te samo u 2016. godini ukupno devet projekata u sklopu HAMAG BICRO programa Provjere inovativnog koncepta (PoC) i Program ureda za transfer tehnologije (UTT) vrijedna 3,2 milijuna kuna.

Novi projekti u 2017. godini

U narednoj 2017. godini na IRB, upravo zahvaljujući Znanstvenim centrima izvrsnosti stiže investicija od 10 milijuna eura. Također, 2017. godine trebala biti gotova studija izvodljivosti za projekt ‘Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu’ (O-ZIP). To znači da se krajem godine očekuje pokretanje natječaja, što je put do početka projekta i investicije od 63 milijuna eura na IRB-u.

U sklopu Međusektorskog centra kompetencije za napredne (KET) tehnologije – CeKET koji je nastao kao inicijativa Savjeta za gospodarstvo IRB-a kao odgovor na inicijativu Vlade Republike Hrvatske za poboljšanje suradnje znanosti i gospodarstva, IRB u sklopu 11 projekta očekuje sredstva u iznosu od 11 milijuna eura, te kao partner u 6 projekata u sklopu drugih centara kompetencije još dodatnih 5 do 6 milijuna eura.

Zadaća je Ministarstva osigurati potpunu promjenu dosadašnjih trendova slabog investiranja u znanost

U svojem pozdravu okupljenima, ministar je istaknuo kako mu je čast biti u stožernoj hrvatskoj znanstvenoj ustanovi, u Institutu koji svojom znanstvenom produktivnošću i projektnom uspješnošću u istraživanjima te kvaliteti znanstvenoga kadra ne pridonosi samo jačanju ugleda IRB-a u Europi i svijetu, već i hrvatske znanstveno-akademske zajednice u cjelini.

Barišić je objasnio i kako želi obnoviti i ojačati partnerski odnos Ministarstva znanosti i obrazovanja i Instituta Ruđer Bošković.

-U svojim sam dosadašnjim razgovorima s akademskom zajednicom naglašavao kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja želi obnoviti i ojačati naš međusobni partnerski odnos te kako je zadaća Ministarstva osigurati potrebnu promjenu dosadašnjih trendova i povećanje nacionalnoga proračunskog financiranja znanosti i visokog obrazovanja. Zadovoljan sam što mogu istaknuti da su ti pomaci u sklopu Državnoga proračuna za 2017. godinu i ostvareni – rekao je ministar Barišić.

anticic-barisic
Bez jakog istraživačkoga i znanstvenoga segmenta nema razvoja novih tehnologija ni održivoga gospodarskog rasta, a u tome se, ocijenio je Barišić, IRB profilirao kao najjači javni znanstveni institut u Hrvatskoj, što svakodnevno potvrđuje poticanjem suradnje između znanosti i gospodarstva.
U tom segmentu, ministar je posebno istaknuo ključnu ulogu kapitalnog projekta Instituta O-ZIP (Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu), vrijednog preko 63 milijuna eura, koji Institut priprema za financiranje iz strukturnih fondova, a čiji je cilj potaknuti transfer znanstvenih istraživanja u industriju stvaranjem infrastrukture za produkciju inovativnih i konkurentnih proizvoda. Prepoznajući važnost ovoga projekta na državnoj razini, projekt je uvršten u Operativni program na razini Republike Hrvatske – istaknuo je ministar Barišić i zaključio:- ‘Radujem se našem zajedničkom naporu u ostvarivanju ovih ciljeva i daljnjem poticanju izvrsnosti te danas posebno još jednom zahvaljujem i čestitam svima nagrađenima koji svojim radom doprinose izvrsnosti Instituta.’