2. siječnja oko 12.30 sati, u Novom Zagrebu, Albinijeva ulica, na igralištu, dok je pokušavao upaljačem aktivirati petardu, došlo je do teškog ozljeđivanja djeteta, kojemu je liječnička pomoć pružena u Klinici za dječje bolesti.

Od pirotehnike koja se slobodno prodaje od 15. prosinca do Nove godine najčešće stradavaju djeca i maloljetnici i to vrlo često u obiteljskom okruženju, upozorila je policija na početku akcije “Mir i dobro” koja se uoči božićnih blagdana provodi od 1993. godine. Kako se petarda, prije nego se upali, kresne, drži s palcem i kažiprstom, najčešće stradavaju upravo ti prsti. Uz njih, često strada i srednjak, treći prst, a ovisno o jačini eksplozivnog sredstva, ponekad i cijela šaka. Svaka situacija je drugačija, no u principu riječ je o kombiniranim ozljedama koje uključuju razderotinu, nagnječenje i opekotinu tkiva, tzv. prljavim, zagađenim ranama. Nažalost, mnogi ne shvaćaju kako je igranje s pirotehničkim sredstvima, pa čak i najobičnijim malim petardama, uvijek rizično.

Uz to, iako su proizvođači dužni priložiti upute o upotrebi te se u pravilu pretpostavlja da su sredstva koja se prodaju ispravna, nikad se ne zna kako će ona reagirati. U sto paketa uvijek se može “provući” neka neispravna petarda, zbog koje netko može ostati bez prsta ili oka. Ozljede zbog nestručnog rukovanja, često neispravnih petardi koje se kupuju od ilegalnih prodavača, mogu biti ozbiljne.