Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u četvrtak Vladi RH da u Gradu Zagrebu ima pravog, istinskog strateškog partnera za rješavanje problema Imunološkog zavoda, ali je i dodao da bi taj problem, ukoliko ga Vlada ne želi riješiti, Grad mogao preuzeti “na svoja leđa”, izvijestila je Hina.

– Tri godine se mučim k’o Jezuš Kristuš uvjeravajući ljude na državnoj razini, zajedno sa sindikatom Imunološkog zavoda i djelatnicima, da je to tvrtka od strateškog interesa i da država taj problem treba riješiti – rekao je Bandić novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata Imunološkog zavoda u Gradskoj upravi te dodao da bi volio kad bi Vlada i Grad to mogli “zajedno riješiti”.

Bandić je najavio da će 19. siječnja biti sastanak u Ministarstvu zdravstva kod ministra Milana Kujundžića na kojem će, kako je rekao, “okrenuti novu stranicu”. S tim u vezi, uskoro očekuje i sastanak kod premijera Andreja Plenkovića.

Uvjeren je da će premijer Plenković i ministar Kujundžić prihvatiti to što sindikat traži i što Grad Zagreb nudi kako bi se mogla spasiti tvrtka koja bilježi 126 godina i brend je i Zagreba i Hrvatske.imunološki zavod

Na pitanje ima li Grad Zagreb za to potrebne novce, Bandić je odgovorio da nisu u pitanju novci, već je u pitanju projekt.

– Za kvalitetne projekte u ovom gradu i ovoj zemlji uvijek ima novca, samo je pitanje što je prioritet, a za Grad Zagreb je to prioritet – rekao je te upitao kakva je to država i Grad Zagreb ako zajedno nemaju 50 milijuna eura kako bi riješili strateški prioritet.

“To je pitanje političke odluke”, naglasio je, a na upit je li Grad Zagreb spreman dati 50 milijuna eura za spas Imunološkog zavoda, ukoliko Vlada ne pristane na njegov prijedlog, odgovorio je da jest.  “Međutim”, dodao je, “siguran sam da će oni prihvatiti ponudu i vapaj sindikata Imunološkog zavoda i Grada Zagreba da to riješimo zajedno”.

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus rekao je da su prekjučer zatražili sastanak s Bandićem, te ministrima zdravstva i državne imovine, a Grad Zagreb je reagirao prvi.

– Ukoliko država to ne može ili ne želi, onda je stav sindikata vrlo jasan – onda idemo zajedno s Gradom Zagrebom u priču spasa Imunološkog zavoda –  istaknuo je te dodao kako sindikat ne prihvaća nikakve druge strateške partnere osim Grada Zagreba.