Hrvatska socijalno-liberalna stranka  u četvrtak u Novinarskom domu u Zagrebu u 11 sati organizira okrugli stol na  temu ‘Pravo na vodu je ljudsko pravo’

– Republika Hrvatska sve više prepoznaje važnost očuvanja okoliša i prirodnih resursa kao strateški interes i preduvjet održivog razvoja i blagostanja  budućih naraštaja. U Europskoj Uniji su prije nekoliko godina pokrenute inicijative da se voda i odvodnja proglase ljudskim pravom te da se voda tretira kao javno dobro, a ne roba. Prva zemlja koja je ustavom zajamčila dostupnost vode svojim građanima je Republika Slovenija – napominju iz HSLS-a.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka smatra da i Republika Hrvatska treba svojim građanima na isti način osigurati pravo na dostupnost vode i kroz to očuvanje njezine kvalitete za ljudsku uporabu.

– Također, mišljenja smo da se ovo pravo može učinkovito ostvariti i garantirati samo ukoliko se definira ne samo kao zakonska već i kao Ustavna odredba. Zbog toga je nužna promjena Ustava Republike Hrvatske koja se može provesti referendumom ili temeljem zahtjeva petine ukupnog broja saborskih zastupnika, što smatramo da bi bilo  primjerenije zbog uštede javnog novca – pozivaju iz HSLS-a.

– Pokrećemo ovu inicijativu svjesni činjenice da su nas razni čimbenici i okolnosti učinili podložnim pritiscima pa moguće i onima koji bi za posljedicu imali prodaju onog najvrednijeg što imamo, naša prirodna bogatstva. Time bi doveli u pitanje cjelovitost našeg suvereniteta i suverenost odlučivanja o svojoj budućnosti.  Iz navedenog razloga smatramo kako u ovom trenutku vodu kao osnovni životni resurs i njenu dostupnost treba proglasiti temeljnim ljudskim pravom. Samo na taj način voda neće biti tržišna roba, a javni vodoopskrbni sustavi komercijalizirani – zaključio je u konačnici predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.