Dvadeseti Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI održava se od 23.05. do 27.05.2017. u prostorima bivše tvornice Medika u Pierottijevoj 11 u Zagrebu. FAKI je kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra posljednjih godina postao centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne, međunarodne izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju, uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije. Drugi važan aspekt FAKI-ja jest političko djelovanje ka pravednijem, samostalnijem i autentičnijem društvenom rezonu, ka ‘ljudski dijeljenom planetu’ (Steve Biko). Svake godine FAKI bira festivalsku temu kojom želi skrenuti pozornost ka ‘duboko ukorijenjenim, trulim, mutirajućim, uskoumnim i primitivnim društveno-političkim problemima’.

– U mraku svih činjenica o ljudskim pravima kakva jesu ovo jubilarno izdanje festivala posvetili smo borbi protiv rasne diskriminacije, sjećanju na apartheid te jednom od njegovih velikih pobunjenika, piscu i aktivistu Steveu Bikou, koji je osnovao Pokret crnačke svijesti sredinom 1960ih. Pozivamo sve izvedbene umjetnike i kolektivekoji promišljaju temu rasne diskriminacije nad crncima, da prijave svoje izvedbene radove za sudjelovanje na 20. FAKI-ju. FAKI također nudi umjetničke rezidencije za završni rad na novom projektu i međunarodnu premijeru na otvorenju festivala. Naši prostori su opremljeni osnovnim tehničkim elementima (light, sound, projekcijsko platno i projektor, tehničari, inspicijent). Za umjetnike koji žive van Zagreba FAKI pokriva dio putnih troškova, skromni smještaj i vegetarijansku prehranu. FAKI ne daje umjetničke honorare i dnevnice. Ulaz na cijeli festival je besplatan – priopćili su iz udruženja FAKI.

Prijave su otvorene do 05.03.2017.

Ispunjene prijavnice za predstave, koje možete skinuti na http://www.attack.hr/faki20/, te opis projekta, motivacijsko pismo i biografiju za prijavu na rezidenciju slati na e-mail adresu fakizafaki@gmail.com.