Struka je Sandru Švaljek proglasila najboljom ekonomskom analitičarkom 2016. godine, a nagradu „Gorazd Nikić“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručio joj je u ponedjeljak Nikica Valentić, izaslanik Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Sandra Švaljek, između ostalog i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, gospodarstvenike je osvojila analitičkim kolumnama, a kao najbolju su je odabrali među ukupno 48 analitičara. Od pet najbolje ocijenjenih analitičara Sandra Švaljek jedina je žena, a kolege u užem krugu bili su joj Željko Lovrinčević, Damir Novotny, Guste Santini i Velimir Šonje.

Hrvatski gospodarstvenici, predstavnici 403 poduzeća s gotovo 43 tisuće zaposlenih, sudjelovali su u anketi Poslovna očekivanja 2017. i prvi put nakon pet godina iskazali određeni optimizam time što su gospodarstvu dali ocjenu dobar (2,64).

– Sretna sam što priznanje dolazi od struke. Ostvareni rast treba iskoristiti za bitni zaokret i u ekonomiji i u društvu kako bi se stvorilo društvo otvorenih institucija koje daju priliku svima. Iskazani optimizam je opravdan jer očekivana stopa rasta od 3 posto nije skroman nego stabilan rast. No, nije zajamčen i potrebno je održati ga što neće biti jednostavno ako se zna da je potencijalna stopa rasta hrvatskog gospodarstva tek 1 posto – rekla je Sandra Švaljek.

Demografski manjak velik je problem za Hrvatsku i njezinu ekonomiju.

– Zbog nedostatka ljudi nedostaje i radne snage. Od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske je u Njemačku otišlo 30 tisuća ljudi. Smanjenje radne snage je samo simptom da našem društvu nešto temeljno nedostaje – rekla je Švaljek i dodala da je nužno afirmirati poduzetništvo jer jedino ono stvara nova radna mjesta.

Švaljek je rekla i da će u anketi Poslovna očekivanja 2017. s posebnom pažnjom proučiti što kažu zagrebački poduzetnici, jer će joj to uskoro trebati:

– Njihova povratna informacija mi je bitna, želim znati koje su njihove potrebe – rekla je Švaljek