Jutros smo bili u dobrom društvu Darinke Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, zadužene za brigu o biciklističkoj infrastrukturi u Zagrebu. Tema razgovora, naravno, bicikli i sve s njima vezano, a povod – prošla sjednica Gradske skupštine na kojoj je izmijenjena Odluka o javnom prijevozu putnika čime je dosadašnji pilot-projekt “Biciklom na autobus” postao redovna usluga ZET-a.

Na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine dosadašnji pilot-projekt „Biciklom na autobus konačno je postao redovna usluga ZET-a, ako se ne varam, od prvog ožujka?

Da, mislim da svi možemo biti zadovoljni jer je ovom nadopunom Odluke o javnom prijevozu putnika omogućeno da “Biciklom na autobus” postane redovna usluga.

Iako je prijedlog na Skupštini prošao, bilo je određenih prigovora nekih gradskih zastupnika?

Grad je proveo pilot projekt “Biciklom na autobus” čiji je direktni rezultat ova odluka. Dobili smo stavove i mišljenje putnika sa linija uključenih u pilot-projekt, djelatnika ZET-a direktno uključenih u projekt te korisnika usluge. Na osnovu tih rezultata napravljen je prijedlog za Skupštinu i savjetovanje sa javnošću. Sve pristigle primjedbe, kao i one iznesene na samoj Skupštini, ne odnose se na Prijedlog odluke osim u dijelu vremenskog okvira pružanja usluge od 01. ožujka do 01. studenog.

Nosači za bicikle su hrvatski proizvod i atestirani su i tu se moramo zahvaliti kolegama iz radionice ZET-a, koji su ih izradili prema nacrtima Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Pilot projekt je proveden na sve tri linije koje su brdske linije i na osnovu rezultata zaključeno je da za sada, usluga može biti sigurna u vremenskim uvjetima koji ne otežavaju prometovanje autobusa (snijeg, poledica i sl.).

Što Zagrepčani ovime dobivaju?

Zagrepčani ovime dobivaju novu redovnu uslugu prijevoza bicikla na autobusima na tri linije 102, 103 – stanovnicima Tuškanca, Prekrižja, Šestina i Mlinova koji bi svoj bicikl koristili za kretanje središtem grada, ali ih u tome sprječava otežan povratak kući, te linijom 140 omogućiti rekreativcima biciklistima i cikloturistima vožnju na vršnoj zoni Sljemena.

Planira se i proširenje usluge odnosno uvođenje novih linija s nosačima za bicikle?

U suradnji sa ZET-om planira se uvođenje i novih linija tijekom sljedeće godine. Građani mogu izraziti svoje želje na internet stranicama Fupol Zagreb ili ih pismeno uputiti na Gradsku upravu.

Koji su daljnji planovi Gradske uprave za poboljšanje biciklističke infrastrukture u gradu?

Što se tiče budućih planova vezanih uz biciklističku infrastrukturu, u naredne dvije godine prilagodit ćemo postojeće staze/trake s novim Pravilnikom, ali i uvesti zajedničko prometovanje bicikala i motornih vozila u središtu grada (kao što je u Gajevoj ulici) te nastaviti s postavljanjem javnih gradskih parkirališta, kojih je samo prošle godine postavljeno 219 na 39 lokacija, što omogućuje parkiranje za 538 bicikala.

Važno je napomenuti da aktivnosti vezane uz biciklističku infrastrukturu nisu u potpunosti popraćene Zakonima i Pravilnicima te da nam je nužno iste donositi i stvarati, paralelno uz provođenje pilot projekata.

A što je sa sustavom javnih bicikala?

Što se tiče sustava gradskih bicikala, na zahtjev zastupnika za dodatnim pojašnjenjem na 45-toj sjednici Skupštine (22. rujna 2016.), zastupnicima je dostavljen elaborat „Uvođenje sustava javnih bicikala na području grada Zagreba“. Kako nismo dobili nikakve povratne primjedbe, u tijeku je priprema Odluke i Pravilnika unutar Stručne službe gradonačelnika te će dokumenti biti spremni za sljedeću sjednicu Skupštine.