Drago Prgomet je jednoglasno sinoć na Gradskom odboru HDZ-a izabran za kandidata za gradonačelnika. Prije GO-a održana je i sjednica predsjedništva zagrebačkog HDZ-a na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

Ni na tom tijelu nije bilo previše nesuglasja oko izbora njihovog kandidata za gradonačelnika. Jedino je Zlatko Hasanbegović bio suzdržan. Nije se izjašnjavao zašto.

No, to je već tradicija HDZ-a da svi misle jednako kao i njihov predsjednik. Prava odluka o tome tko će biti kandidat nije zato donesena sinoć nego noć prije kada su kod Plenkovića pozvani predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić i šef zagrebačkog HDZ-a Milijan Brkić.

Tada im je premijer u društvu svog savjetnika Davora Božinovića otkrio tko će im biti kandidat. Drago Prgomet neće biti samo kandidat za gradonačelnika, nego će on biti vjerojatno i nositelj liste za Gradsku skupštinu.

Zato je Mikulić novinarima jučer konačno hrabro otkrio svoju odluku kako on neće biti kandidat za gradonačelnika što su taj dan na naslovnici tvrdile jedne novine kojima su informacije, odnosno dezinformacije dostavljene iz njegovog i Brkićevog kruga.

Taj pokušaj spina je bio njihov zadnji pokušaj da zadrže kontrolu nad zagrebačkim HDZ-om i nametnu sebe kao najbolji izbor Plenkoviću. Mikulić je trebao biti kandidat za gradonačelnika, a Brkić nositelj liste za Skupštinu. No, Plenković je obje te pozicije namijenio Prgometu za kojeg su u vrhu HDZ-a procijenili kako će se teže prodati Milanu Bandiću nego što su to činila ova dvojica.

No, koliko će HDZ doista oporbeno nastupiti na ovim izborima prema Milanu Bandiću pokazat će tek sastav njihove liste za Gradsku skupštinu.

– Tu će se vidjeti kako stojimo ili razmišljamo. Ili ćemo staviti stranačke vojnike kao dosada koje je Milan Bandić mogao kupovati kako je htio ili ćemo na listu postaviti 51 čovjeka s imenom, prezimenom i karijerom s kojima s neće moći manipulirati – rekao nam je sinoć jedan od rijetkih zagrebačkih HDZ-ovaca bliskih Dragi Prgometu.

Naime, iako su ga izglasali jednoglasno, nije baš neka velika tajna kako Prgomet i nije omiljen među svojim kolegama. Ne smiju to glasno reći, jer takva je to stranka, ali teško mu opraštaju izlazak iz HDZ-a i njegovo djelovanje unutar Mosta. A osobito pamte kritike koje je je njima upućivao.

Zato ne treba sumnjati kako će čak i neki ljudi koji su sinoć na Gradskom odboru i Predsjedništvu glasali za Prgometa, na izborima u studenom zaokružiti ime Brune Esih. Ona se sa svojom ekipom također sastala sinoć i donijela konačnu odluku da na izbore ide.

Jučerašnja noć zato nije bila dobra Milanu Bandiću. Umjesto jednog alibi kandidata, na desnici je sada dobio dva prava protukandidata. Nisu možda dovoljno jaki da ga pobjede u prvom krugu, ali odnijet će mu dobar dio glasova nekih njegovih tradicionalnih glasača.

A razlika između njega, Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš svakim danom je sve manja.