Stiven Kuštro

Razgovarali smo jutros sa Stivenom Kuštrom, Hrvatom iz daleke Australije koji u svibnju dolazi u Hrvatskoj kako bi svoju veliku želju pretvorio u stvarnost. Stiven želi pomoći siromašnoj hrvatskoj djeci, a planira to napraviti kroz humanitarnu akciju, takozvani “Humanitarni hod”. Stiven će hodati punih 36 dana, od Dubrovnika do Vukovara, priječi tako više od 1100 kilometara, i nada se, prikupiti nekoliko milijuna kuna.

Planirate hodati više od mjesec dana, prikupiti nekoliko milijuna kuna?

Da, planiram hodati 36 dana, priječi više od 1105 kilometara, od Dubrovnika preko Splita, Zadra, Zagreba i Osijeka do Vukovara, i tako prikupiti milijun dolara. Novac prikupljam za pomoć humanitarnim udrugama za djecu u Hrvatskoj. Putem ću sudjelovati na misama i spomenicama u gradovima u koje dođem, počevši od Dubrovnika 7. svibnja te 36 dana kasnije, u Vukovaru 11. lipnja, gdje ću posjetiti vukovarski vodotoranj i pokloniti se žrtvama rata na Memorijalnom groblju.

Konkretno, za koga novac prikupljate?

Novac koji prikupim ovom humanitarnom akcijom ići će za Humanitarnu zakladu djece Hrvatske te za Dječji dom u Nazorovoj u Zagrebu.

Kako ste došli na ideju?

Boraveći proteklih nekoliko godina u više navrata u Hrvatskoj, uvjerio sam se da se razorni učinci Domovinskog rata još uvijek vide, premda je davno završio. Od mina kojih još uvijek ima, uništenih sela, neobnovljenih kuća i slično. Također, puno djece u Hrvatskoj živi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u siromaštvu i bijedi. Puno djece u ratu je ostalo bez jednog ili oba roditelja. Doduše, danas su oni odrasli, ali posljedice rata još uvijek osjećaju. Zato mislim da je ovo vrlo važna akcija, kako bih pomogao svoj toj djeci, mladima, a istovremeno, ukazao na ljubav prema Domovini Hrvatskoj iz dijaspore.

Kako pomoći?

Ako upišete internetsku adresu www.kustrogallery.com, možete donirati novčanu pomoć za “Humanitarni hod”. Isto tako, kroz navedenu adresu moći će se pratiti i koliko je dnevno prikupljeno od donacija te vidjeti cijeli plan moga puta.

I riječ za kraj?

Pozivam sve Hrvatice i Hrvate te prijatelje i dobre ljude iz cijeloga svijeta da mi pomognu u prikupljanju donacija.