Marko Sladoljev, izvor: Facebook

Prvi dan posljednjeg tjedna prije lokalnih izbora pripao je kandidatu Mosta za zagrebačkog gradonačelnika, vjeroučitelju i vatrenom navijaču Dinama, Marku Sladoljevu.

Kako je prošlo jučerašnje sučeljavanje s protukandidatima? Na njemu nije bilo Milana Bandića ni Brune Esih, a ni ostalih kandidata?

Ja sam jako zadovoljan, povratne reakcije su odlične, ljudi smatraju da sam bio jedini konkretan i u meni prepoznaju jedinu i pravu oporbu, onoga koji nije sudjelovao s gospodinom Bandićem u vlasti i koji neće s njime sudjelovati u vlasti. Za razliku od HDZ-a, Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš koji nisu baš bili previše kritični prema gospodinu Bandiću u sučeljavanju što im na neki način otvara vrata za postizborne koalicije.

Kako teku pripreme za izbore, još je malo ostalo do kraja, nepunih tjedan dana?

Svaki dan imamo neka događanja. Ono što što ja radim jest da razgovaram s građanima. Jučer sam bio na Bundeku, jučer je bio Majčin dan, dijelili smo tamo cvijeće zanimljivog naziva “Prkos”, i prijem je bio odličan. U ovoj kampanji sam obišao sva vijeća gradskih četvrti, svih 17, i svaka od njih ima svoje probleme. Ono što smo mi stoga napravili je da smo prepustili vijećima gradskih četvrti da slažu svoj program jer oni najbolje znaju konkretne probleme u svom kvartu.

S boca vode šaljete poruku da nemate Gazdu?

Zato što je ova tema o Agrokoru blisko vezana i za Grad Zagreb. Ja sam već na jednoj konferenciji za novinare rekao da mi imamo agrokorizaciju Zagreba. Istaknuo sam tada i koje su veze gospodina Bandića s gospodinom Todorićem. Tome svjedoće mnogi primjeri, poput zamjene zemljišta na uglu Heinzelove i Vukovarske koju je gospodin Bandić s gospodinom Todorićem napravio, za to postoje i pisani dokumenti. Onda sam rekao da je i HNS povezan s gospodinom Todorićem preko gospodina Ferenčaka, koji je još uvijek glavni tajnik stranke. Rekao sam i da su neki drugi kandidati glasali za gospodina Marića u Saboru i da ne možemo tu temu odvojiti od lokalnih izbora.

Da ponovimo, što nudite Zagrebu i Zagrepčanima – ukratko?!

Nudim jednu sasvim drugu politiku, politiku bez klijentelizma i korupcije. Ono što i moj slogan kaže – nudim grad, a ne močvaru. Nudim vrlo transparentnu politiku u kojoj će se svaka kuna iz gradskog Proračuna znati gdje je utrošena i u kojoj građani više neće sumnjati u svog gradonačelnika, u kojoj Zagreb više neće biti simbol za nepotizam i korupciju nego za jedan sasvim novi način upravljanja gradom. Poručujem Zagrepčanima da ne odustaju od svog grada, od svog Dinama, Cibone, Zagreba, od svojih parkova, i da ta borba počinje na izborima, a ja ću biti njihov sudionik i partner u cijeloj toj priči.

Što očekujete od izbora za Gradsku skupštinu – hoćete li ući, koliko mandata očekujete?

Božo Petrov i Nikola Grmoja su već rekli da ćemo biti iznenađenje ovih izbora tako da se u broj mandata ne bih upuštao, ali ja mislim da ćemo sve iznenaditi, da će Most biti iznenađenje.

S kime biste eventualno mogli koalirati ili barem surađivati u Skupštini?

Samo ne sa Bandićem. Ostale mogućnosti su otvorene, ali Bandić nikako.

Jesu li mogući prijevremeni izbori u Zagrebu s obzirom da mnogi tvrde da nitko neće okupiti većinu ili da će je biti jako teško okupiti što znači da će Proračun teško prolaziti?

Ja mislim da će Bandić, ako pobijedi, iako mislim da neće, pokušati na sve načine pokupovati neke zastupnike u Gradskoj skupštini. Jedino što sam siguran da Most u tome neće sudjelovati.

Prestali biste financirati Dinamo, zašto?

Ne Dinamo nego sadašnju Upravu tog kluba, kojoj taj slavni klub za koji navijam od rođenja služi kao bankomat. Znači, prestao bih financirati općenito klubove koji nemaju transparentno financiranje i za koje se ne zna gdje novac Zagrepčana odlazi i na što se troši. Dakle, financirao bih amaterske klubove, samoodržive klubove i klubove koji promiču duh zagrebačkog sporta.

Riječ za kraj, poruka Zagrepčanima?

Poruka Zagrepčanima je – ako žele birati grad, a ne močvaru, da biraju mene i listu Mosta u Gradskoj skupštini i vijećima gradskih četvrti.