Naslovna Što popiti Dobra vina Vina Franković: nove Decanterove zvijezde na istarskoj vinskoj karti

Vina Franković: nove Decanterove zvijezde na istarskoj vinskoj karti

Vina Franković, Josip Franković (photo by Morana Popovčić)

Vrijedne ruke članova obitelji Franković na najbolji su mogući način iskoristili prednosti položaja Santa Lucia između Buja i Brtonigle: bijela istarska zemlja, hrvatsko sunce i njihova umiješnost ali i strast prema prirodi svake godine iznjedre kvalitetnije grožđe i sve bolja vina, posebice malvaziju i teran, i naravno, muškat momjanski.

Tako je ove godine od ukupno 119 medalja hrvatskih vinara na Decanter World Wine Awards natjecanju u Londonu, čak 45 otišlo u Istru; ukupno smo pokupili 10 zlatnih medalja, od čega je polovica završila u Istri. Jedno od zlata stiglo je i u vinariju Franković, a uz još jednu srebrnu medalju nastavili su niz započet prošlom godinom zlatom ovjenčanim muškatom momjanskim Luna d’ Oro.

Spoj mladosti i iskustva – osim oca Josipa, u cijelom procesu sudjeluju i kćer Laura te sin Mario – garancija su uspjeha i kontinuiteta izvrsnosti koju njeguju. Vjerujući da je “proizvodnja vina umjetnost koja se živi i osjeća”, Josip i njegova obitelj vinima Franković daju osobni pečat i to su prepoznali i ocjenjivači ali i kupci.

Vina Franković, logo

Uz ljubav prema prirodi, Josip Franković je od svog oca naslijedio i strast prema konjima i jahanju. Osim kroz logo u kojem su isprepleteni konji i vinova loza, imena vina poput Korone, Stelle i Luna Biance sugeriraju simboliku životne suradnje prirode i čovjeka.

Vina Franković, ljubav prema prirodi i konjima

Nagrađena vina, ali i ostale etikete  vinarije Franković predstavio je poznati sommelier Sandi Paris koji je s neskrivenim oduševljenjem ispričao kako je pratio njihova vina dok su još pokazivala potencijal, a koja upravo sada dolaze do svog vrhunca. Osim Decanterovih nagrada, Franković vina osvojila su i na ovogodišnjoj Vinistri 4 zlatne medalje.

Zlatnom Decanter medaljom ove je godine nagrađena malvazija Franković Korona Sur Lie berbe 2016., koja je odležala 10 mjeseci u drvenim bačvama. To je “vino je koje svojom kremastom teksturom daje punoću okusa i dugotrajan aftertaste koji neizbrisivo ostaje u sjećanju. Vino odlikuje i profinjen i lijep razvoj meda, vanilije i hrastovine na nepcu.” Za naš ukus, malčice prejakih alkohola, no zrela zelena jabuka na nosu i kremoznost popravili su dojam.

Srebrnom medaljom nagrađeno je vino Franković Teran berbe 2017., karakteristične boje rubina s ljubičastim odsjajem dok ga vrtite u čaši. Mekanih tanina, odnjegovano u barrique bačvama, vino je koje nosi jednu finu, izraženu i trajnu aromu s voćnim nijansama višnje i trešnje. Riječ je o mladom Teranu koji će još neko vrijeme odležavati u barrique bačvama i njegova punoća tek treba doći do izražaja. Nama se jako svidjelo pa smo čak razmišljali zaustaviti se samo na njemu…

No, nakon kratkog predaha, Sandi nas je upoznao s pjenušcem Stella, kojeg odlikuje izražena svježina, lepršavost i živahnost. Pjenušac Stella izrazito je harmoničan, dugog aftertastea i skladnog perlanja.

Kad smo već zabrazdili, kušali smo i dva svježa vina, Franković Malvaziju i Franković Sauvignon, oba vina prošlogodišnje berbe. Franković Malvazija 2017 uravnoteženo je vino, finog i ugodnog mirisa, a krasi ga i ugodna svježina. Franković Sauvignon 2017 lagano je, aromatično vino u kojem se isprepliću voćne arome breskve i ananasa, popraćene laganim cvjetnim nijansama.

Predstavljen je i muškat momjanski Luna d’ Oro, pravo umjetničko djelo za svačije nepce, nagrađeno zlatnom medaljom na prošlogodišnjem natjecanju Decanter World Wine Awards, a na Vinistri je proglašeno najboljim vinom u kategoriji muškata. Desertno vino Luna d’Oro napravljeno je posebnom metodom sušenih bobica – passito. U vinu se osjeća podatna slatkoća s bogatim karakterom grožđa i sušenog voća koje daje nevjerojatnu punoću okusa.

Ekipa Dubravkinog puta upotpunila je predstavljanje vina s nekoliko zamamnih zalogaja koji su nam pomogli da se pravocrtno spustimo do grada – ništa drugo nismo ni očekivali…

Uz vino, Frankovići proizvode i maslinovo ulje Amfiterra, koje koriste prilikom pripreme jela u svojoj oštariji Rondo. Ime je dobilo po masliniku u obliku terasa koje podsjećaju na amfiteatar, a blend je više sorti: buža, fantoio, bjelica istarska, leccino i pendolino sastavnice su ovog ekstra djevičanskog ulja, izrazito zelene boje, pikantno i ugodno gorko.

Amfiterra, extra djevičansko maslinovo ulje obitelji Franković (photo by Facebook @vinafrankovic)

Na jelovniku Ronda naći ćete šaroliku ponudu “nadzemnih, podzemnih i podmorskih kulinarskih sastojaka”. Nimalo neočekivano, Rondo ima AZRRI certifikat za pripremu mesa od Boškarina. Oštariju vode jednostavnom filizofijom: vodič kroz sezonske namirnice je trenutak prirodne zrelosti namirnice i to je pravo (i jedino vrijeme) za smještanje na meni.

Ako se zaigrate, obitelj Franković nudi i smještaj pa se bezbrižno možete opustiti i uz poneku čašu više. Istra ponovo zove!!!

PR: Light komunikacije

%d blogeri kao ovaj: