Naslovna Što popiti Dobra vina Zabadaf je lepa čaša, ak’ je prozna! Napunite je mladim vinima iz...

Zabadaf je lepa čaša, ak’ je prozna! Napunite je mladim vinima iz Međimurja…

Svjetski trend predstavljanja mladih vina u organizaciji PR agencije Light komunikacije nakon stigao je i u Zagreb: prezentaciju 6 mladih vina pod nazivom Mlado Međimurje iz podruma Cmrečnjak, Dvanajščak–Kozol, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar vodio je poznati sommelier i Decanterov sudac Siniša Lasan uz pomoć enologa Miodraga Hruškara.

Već neko vrijeme međimurska su vina sve traženija i zahvaljujući izuzetnim naporima samih vinara te turističkih zajednica Međimurje se kao vinska regija sve češće pojavljuje na vinskoj karti. Osim brendiranja autohtone međimurske sorte pušipela – za koju je specijalno izrađena i unikatna boca – Lasan je posebno naglasio i izuzetnu kvalitetu međimurskog sauvignona za koju kaže da je jedan od najboljih na svijetu.

Projekt Mlado Međimurje samo je još jedan dokaz nevjerojatnog potencijala Međimurja kao vinske regije koja prva u Hrvatskoj predstavlja odabrana mlada buteljirana vina, što poznate vinske u regije u svijetu – posebice u Francuskoj i Austriji – čine već godinama. Mlada vina su svježa, u pravilu manje koncentracije sumpora i nižih alkohola, a uslijed specifičnog vinogradarskog položaja međimurska vina odlikuje i naglašena mineralnost. Ova su vina zatvorena u butelje u kontroliranim uvjetima s navojnim stelvin čepom koji garantira svježinu i čistoću.

Druga generacija poznatih međimurskih vinarskih obitelji predstavila je svoja odabrana mlada vina, lepršava, pitka i osvježavajuća i otkrila izniman potencijal rizvanca, chardonnaya, zelenog silvanca, bijelog pinota, žutog muškata i naravno sauvignona koji već sada, nakon samo dva-tri mjeseca nakon berbe predstavljaju užitak za nepce.

Medjimurski vinari

Mirisnim i svježim vinima svaki je od vinara dao i svoj osobni pečat, a ovo su opće impresije predstavljenih vina:
David Štampar je predstavio Silvanac zeleni, lagano i pitko vino, suho, a opet voćno.
Silvanac zeleni odabrao je i Nenad Preiner: vrlo izražene mineralnosti, ugodnih alkohola, suho i dobro strukturirano.
Marko Cmrečnjak je za svog mladog favorita izabrao Rizvanac, križanac plemenke i rizlinga: pitko, lagano suho vino koje mi je i osobni favorit.
Chardonnay Petra Kocijana s mirisom banana još je jedno dobro strukturirano suho vino i vrlo vjerojatno će se više svidjeti vinoljupkama zbog iznimnih mirisnih nota.
Jedina vinarka na ovom predstavljanju, Tea Dvanajščak predstavila je suhi Dvanajščak-Kozol cuvée pinota bijelog i sauvignona s natruhama zelenih paprika koje prizivaju svježinu na nosu ali i nepcu.
Za kraj, cuvée Denisa Kunčića od žutog muškata, chardonnaya i sauvignona s najviše ostatka šećera, lepršavo i polusuho vino uveo nas je u predblagdansko raspoloženje i najavio nova ugodna druženja s međimurskim vinima.

Naiđete li neko od vina s oznakom Mlado. Međimurje – ne oklijevajte probati ga – ugodno ćete se iznenaditi…

%d blogeri kao ovaj: