7.1 C
Zagreb
 • Čitaj Dalje
More

  Milan Bandić dodjeljuje Medalju Grada Zagreba Budimiru Lončaru

  on

  Posebnim aktom gradonačelnika Milan Bandić dodjelio je zadnjem ministru vanjskih poslova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Budimiru Lončaru 25. siječnja Medalju Grada Zagreba “za izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU”.

  Iako je poznati jugoslavenski komunistički dužnosnik bio upamćen kao političar koji se najgorljivije zagovarao za očuvanje integriteta bivše SFRJ i uvođenje embarga na uvoz oružja novostvorenoj hrvatskoj državi u čemu je i uspio, Bandić taj “uspjeh” u svome obrazloženju odluke ne spominje.

  Za Bandića životopis Bude Lončara počinje tek 2000. godine.

  -Budimir Lončar uvaženi je hrvatski političar i diplomat. Od 2000. obavljao je poslove savjetnika predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, nakon čega je imenovan za predsjednika savjeta Predsjednika Republike Ive Josipovića za vanjsku politiku i međunarodne odnose. Predsjednik je diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Obavljao je i još uvijek obavlja razne međunarodne dužnosti. Npr. sudjelovao je u radu 35 redovitih i većine specijalnih zasjedanja Godišnje skupštine UN-a te u osnivanju i aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja. Jedan je od osnivača Kvadrilatere – Austrija, Italija, Mađarska, bivša Jugoslavija, potom Pentagonale koju danas znamo kao Srednjoeuropsku inicijativu, SEI – stoji u obrazloženju odluke gradonačelnika Zagreba koji ovu nagradu dodjeljuje po svome diskrecionom nahođenju i tumačenju povijesti.

  Mi bi pak samo podsjetili da je Budimir Lončar cijeli Domovinski rat u kojem su se hrvatski branitelji protiv nadmoćnije vojske borili i njegovim zaslugama slabije naoružani proveo u New Yorku. Milan Bandić je taj rat proveo u Peščenici gdje je po vlastitim riječima, kada je na tiskovnoj konferenciji branio posjet Arkanovog prijatelja i jednog od glavnih logističara okupatorske vojske Dragana Markovića Palme Zagrebu, “nosao život i glavu u torbi”. Neupućeniji od Milana Bandića bi mogli pomisliti da se tih ratnih devedesetih život i glava u torbi nosala na istočnijim i južnijim ratištima od Peščenice gdje je Bandić radio u Savezu komunista Hrvatske.

  %d blogeri kao ovaj: