7.1 C
Zagreb
 • Čitaj Dalje
More

  I Zagreb će se zazeleniti na Dan Svetog Patricka

  on

  Godišnja proslava Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Ireland-a uključit će rekordan broj mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj. Deseta godišnja inicijativa Global Greening, tj. “Globalno ozelenjavanje” održat će se na više od 400 mjesta u 53 zemlji. U Hrvatskoj će se uključiti rekordnih pet gradova i devet mjesta ove nedjelje, 17. ožujka 2019. godine.

  Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi. Tri velika dalmatinska grada su se pridružila veleposlanstvu u obilježavanju Dana sv. Patrika: Zadar, Split i Dubrovnik.

  Zagreb sudjeluje u “ozelenjavanju” 3. put s četiri poznate znamenitosti:

  • Fontane (Hrvatske bratske zajednice)

  • Muzej suvremenih umjetnosti

  • Klovićevi dvori

  • Meštrovićev paviljon

  Rijeka se, također, 3. treći put pridružuje Veleposlanstvu i njezino je sudjelovanje značajno jer je, jedna od dvije ozelenjene znamenitosti, Trsatska gradina, utvrda iznad Rijeke, nekada bila u vlasništvu Irca grofa Lavala Nugenta. Nugent je odigrao važnu ulogu u povijesti Hrvatske u 19. stoljeću. Druga tamošnja znamenitost, koja će se ozeleniti, su impresivne dizalice “Molo Longo”.

  Najveći grad na južnoj dalmatinskoj obali, Split, će ozeleniti fontanu na Rivi, ispred Prokurative. U Zadru će se ozeleniti najpoznatija gradska znamenitost, Crkva sv. Donata. Dubrovačka palača Sponza na kraju Straduna će biti u zelenoj boji za ovu proslavu. Sva tri grada su novopridošli u inicijativu “Global Greening”.

  Ozelenjavanje će biti vidljivo u nedjelju, 17. ožujka u 18:30; tj. sumrak.

  Sa svojim rekordnim sudjelovanjem, Hrvatska je ponovno pokazala da je veza između Irske i Hrvatske svake godine sve jača.

  Poznate svjetske znamenitosti uključene u inicijativi Tourism Ireland-a za proslavu Dana sv. Patrika su London Eye i mnogi drugi.

  %d blogeri kao ovaj: