Dok im atentatori neometano prelaze granicu i ostavljaju leševe po Zagrebu, zagrebačka policija i njihove kolege iz PNUSKOK-a ( a i tajnih službi) i dalje opsesivno love samo jednog čovjeka. Akcija Agram, sada je više nego očito, nije usmjerena na raščičavanje korupcije i kriminala u gradskim službama i Holdignu nego je jedini cilj te akcije vratiti u pritvor gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Pri tome se policija služi metodama koje nadilaze okvire hrvatskih zakona, ali i europske sudske prakse. Treba podsjetiti da je Europski sud za ljudska prava dao za pravo i bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju koji se žalio kako talijansko pravosuđe “ima poseban pik na njega”.

Naime, nitko u Europi, pa i Hrvatskoj koja je i službeno postala dio Europske unije, ne smije biti diskriminiran. Pa ni u policijskom progonu. Zadatak je policije istraživati kriminal i loviti kriminalce, ali taj posao mora jednako primjenjivati prema svima.

U PNUSKOK-ovoj akciji Agram, pak, policija dopušta da joj dosta toga prođe ispod radara ako procijene da to ne može dovesti do novih optužbi protiv Milana Bandića ili ako te optužbe uz Milana Bandića na sud mogu dovesti i SDP. U policijskim istragama koje već mjesecima blokiraju rad gradske uprave i Zagrebačkog holdinga jako se pazi da se ne istražuje u onim smjerovima koje bi i SDP mogle dovesti na sud pod otpužbom da su zločinačka organizacija.

Zaobilazeći SDP i sve SDP-u bliske političare, policija provodi i snažan psihološki pritisak na sve Bandiću bliske ljude, a taj pritisak je toliko snažan da je vrlo upitno koliko je ustavno dopušten bez obzira koliko su posljednje izmjene Zakona o kaznenom postupku dale široke ovlasti istražiteljima, a bitno ograničile prava obrane osumnjičenika ili okrivljenika.

Uzmimo za primjer samo jučerašnja privođenja. Miljenko Benko i Ivan Markus, bivši direktor Ćistoće i bivši šef javne nabave za Holding privedeni su jučer, ali su istog dana i pušteni. Priveden je i Tomislav Jukić, jedan od direktora Gradatina, ali njegovo ispitivanje je zakazano tek za danas, a najavljeno je i traženje istražnog zatvora.

Tomislavu Jukiću se sutra ženi sin što su policijski istražitelji jako dobro znali. Ako Jukić sinu želi na vjenčanje, on će PNUSKOK-u morati nešto ponuditi. A istražitelje, kao što smo rekli, zanima samo Milan Bandić. Pa ako ne da nešto protiv Milana Bandića, pa makar i lažni iskaz, Jukić sutra očito neće moći otići na vjenčanje svoga sina.

O tome je imao razmišljati cijelu noć dok je čekao na ispitivanje.

U Holdingu je nedavno policija satima istraživala i jednu fakturu od 847 kuna koju je za pr usluge ispostavila jedna vlasnica male zagrebačke pr agencije, a inače poznata pjevačica. Ta bivša pjevačica, a danas glasnogovornica, bliska je prijateljica jedne Bandićeve suradnice iz gradske uprave koja s njim često trči, koja ga često snima, fotografira i to sve objavljuje na njegovim profilima po društvenim mrežama.

Obje žene su majke koje imaju malu djecu, a Bandićeva suradnica je i razvedena žena koja svoga malog sina uglavnom sama odgaja.

Zašto to spominjemo. Nedavno se dogodio jedan igrokaz u kafiću Jakova Bienenfielda što je tog čovjeka vjerojatno i natjeralo da se iz prkosa učlani u Bandićevu stranku i postane mu čak i potpredsjednik.

Evo što nam je prepričao jedan njihov obiteljski prijatelj.

-Dok je Martina koja je direkorica Turističke zajednice grada Zagreba ispijala kavu u kafiću Jakše na Cvjetnom trgu iza leđa su joj sjela dvojica muškaraca. Pravili su se da ju ne poznaju ali pričali su dovoljno glasno da ih ona čuje. Jedan je pitao drugoga imaju li dovoljno materijala da uhapse Martinu Bienenfield. Drugi je odgovorio dovoljno glasno kako se nada da imaju jer je “ona majka male djece i još ima teško bolesnog supruga pa će ona u pritvoru brzo propjevati”. Martina se sledila i odmah plačući pobjegla – prepričao nam je taj njihovi obiteljski prijatelj kakvim su sve policijskim metodama izloženi svi koji surađuju s Milanom Bandićem.

Vratimo se i na jučerašnji slučaj. Tvrtka Gradatin je pobijedila na natječaju kojim im je trebao biti produžen leasing kamiona za Ćistoću tri dana prije nego što je Bandić prvi puta sa svojim suradnicima pritvoren.  Taj natječaj je ipak poništen od strane Pere Kovačevića koji je preuzeo postupak javne nabave nakon što je Ivan Markus također tada bio uhićen. Kovačević je smatrao kako je taj natječaj nepovoljan za Grad i nije ga htio provesti nego je nekoliko mjeseci kasnije uspio nabaviti i 10 kamiona više i to za 40 posto manje troškove za Holding.

Za one koji se ne sjećaju, Pero Kovačević je bivši pravaš kojeg je u Holding doveo direktno Milan Bandić što su tada prigovarali gotovo svi hrvatski mediji zbog sukoba interesa. Kovačević je, naime, tada bio i zastupnik u Gradskoj skupštini i ponekad je znao uskočiti u pomoć zagrebačkom SDP-u kada im je za neke odluke pofalila koja ruka.

No, tada je predsjednik zagrebačkog SDP-a bio Milan Bandić. No, isti taj Pero Kovačević, kojeg su mediji proglašavali kupljenim, pokazao se kao jedan od najboljih i najpoštenijih kadrovskih riješenja. On je osobno kroz pravnu službu Holdinga za koju radi razotkrio afere s lažnim diplomama u Holdingu i zaustavio je svojim radom više sumnjivih poslova javne nabave. Ova mu je bila samo zadnja u nizu.

No, dok je Bandić bio u pritvoru, na Peru Kovačevića je vršen strahovit i svakodnevan pritisak da on taj natječaj na kojem je Gradatin pobijedio ipak pusti da prođe. Peru Kovačevića su pritiskale Sandra Švaljek i Danijela Franić, sadašnja članica uprave Holdinga za pravne poslove, a u to vrijeme v.d. predsjednica uprave Holdinga ( to je postala nakon što je i predsjednik uprave Holdinga Slobodan LJubičić završio u pritvoru). Govorile su mu kako će svojim odbijanjem da natječaj pusti do kraja Holdingu nanijeti veliku štetu jer se odvjetnici Gradatina već prijete kako će ih tužiti. No, Kovačević nije htio popustiti.

Danijela Franić je čak Peri Kovačeviću smanjila i plaću iako se pokazalo kasnije kako je svojim odbijanjem spasio Holdingu nemale novce, a odvjetnici Gradatina Holding nisu tužili i teško da ikada hoće.

Dok su trajala jučerašnja uhićenja Sandra Švaljek i Danijela Franić nisu se pojavljivale u Gradskoj Skupštini iako su tamo po prirodi dužnosti koje obavljaju trebale biti. No, kako neslužbeno doznajemo, nisu bile ni na ispitivanju u policiji ili Odvjetništvu. Jesu li one također zloupotrebljavale svoj utjecaj, to PNUSKOK i DORH očito ne zanima. Zanima ih samo je li te stvari radio Milan Bandić.

Djelatnici PNUSKOK-a su detaljno istraživali i sve ugovore i poslove koje su imali zagrebački odvjetnici sa Holdingom i Gradom. Očito se nadajući kako će tamo naći velike iznose koje su od Grada ili Holdinga primali Marijan Hanžeković ili Vjekoslav Krsnik, ostali su razočarani kada su otkrili da su najveće iznose ipak primili neki drugi.

Jedan odvjetnik, inače bliski prijatelj Danijele Franić i njenog nevjenčanog supruga Slavka Kojića, bio je rekorder i navodno je samo u prošloj godini zastupajući Grad i Holding zaradio 8 milijuna kuna. No, PNUSKOK i DORH dalje ta priča i ta zarada nije zanimala.

Inače, ljudi iz gradske uprave koji su i dalje ostali vjerni i bliski s Milanom Bandićem već dulje vrijeme uopće ne razgovaraju sa Slavkom Kojićem.

Više njih nam je nedvosmisleno reklo:
On radi za Ranka Ostojića! Mi smo to više puta pitali Slavka Kojića na što nam je on s gnušanjem uvijek odgovarao kako ga bivši prijatelji lažno sumnjiče i optužuju.

U takvoj atmosferi gdje nitko nikome ne vjeruje i svatko se boji najmanjeg propusta kako ne bi završio pod policijskom istragom najlakše je ne raditi ništa.

Pa se tako u gradskoj upravi i Holdingu već mjesecima ne potpisuju ni najobičniji papiri ili akti koji su sudbonosni za mnoga zagrebačka poduzeća koja surađuju s njima, ali i zahtjevi običnih građana.

Zato nikako građani Zagreba ne mogu legalizirati svoje kuće, dobiti priključke na vodu ili struju ili riješiti svoje osnovne egzistencijalne probleme.

Neki ostaju bez posla, a neki i bez života. Pitanje je koliko građani mogu izdržati ovu policijsku opsadu Zagreba jer u ovom policijskom lovu na Milana Bandića oni postaju svakim danom sve veće i jedine žrtve.

Uskoro će u Zagrebu, ako se ova paranoja nastavi, jedino policajci imati posla i krova nad glavom.  I pravovjerni političari.