‘U mojem dvorištu’: Velika Gorica uspješno riješila problem gospodarenja otpadom

Grad Velika Gorica može se pohvaliti uspješnim načinom rješavanja problema gospodarenja gradskim otpadom.

Velika Gorica kao vodeći partner te partneri VG Čistoća, Grad Velenje i Školski centar Velenje iz Slovenije, provodili su projekt „U mojem dvorištu” ukupne vrijednosti 9,4 milijuna kn, a čak 63% investirano je u Veliku Goricu.

“In My Back Yard” projekt je sufinanciran sredstvima EU u sklopu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013., a nakon pune četiri godine rada na ovom projektu Europski fond za regionalni razvoj uplatio je završnu isplatu Velikoj Gorici čime je i formalno provedba projekta uspješno okončana.

– Projekt se odvijao kroz 5 radnih paketa. Tu je upravljanje i koordinacija, informiranje i obavještavanje javnosti. Ostalo se odnosi na samu implementaciju aktivnosti projekta, izradu analiza otpada, studija gospodarenja otpadom i softwarea za gospodarenje otpadom, te izgradnju infrastrukture samog reciklažnog dvorišta – objasnio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Velike Gorice za Zagrebanciju.com.

Upravo je reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna, bilo točka na i ovog projekta za Veliku Goricu, jer se Centar odmah pokazao dobrom investicijom budući da se količina recikliranog otpada povećava iz dana u dan.

– Imamo značajan porast recikliranog otpada što se tiče plastike, papira, stakla, biootpada i tekstila. Ovo je značajna stavka s obzirom na preporuke Europske Unije – rekao je Željko Galeković, direktor VG Čistoće.