Alma Bunić: Prilagođenom prehranom protiv hladnoće i bolesti

Doba je gripa i viroza, stoga smo pitali nutricionistkinju Almu Bunić kako se prehranom zaštititi od bolesti, ali i kako se vratiti u formu detoksikacijom organizma. Što jesti i piti da bismo izbacili toksine i kako prilagoditi prehanu ako se bavimo sportom, rekla nam je dipl.ing. nutricionizma Bunić.

Što jesti, piti u doba gripe i prehlade, kako ojačati organizam?

Zimsko vrijeme je vrijeme kada nam odgovara masnija i slađa hrana, smanjuje se unos voća i povrća što može dovesti do smanjenja imuniteta.
Obavezno kuhati povrtne juhe, jesti sezonsko voće- jabuke, naranče, grejp, limun, đumbir, med. Svako jutro jedna žlica mješavine: meda, limuna i đumbira je dobar izbor za očuvanje imuniteta. Svakodnevno uzimati češnjak barem jednu češnju kao prirodni antibiotik.
Pijte čaj od sljeza, kadulje, đumbira i nema gripe.
Jedite krto meso, orašaste plodove, sjemenke, povrće, voće, kokosovo ulje i sl. izbacite mliječne proizvode, slatkiše, peciva, puno kruha …

Koliko nas redovna tjelovježba štiti od gripe? Ili je to samo mit za one koji nemaju volje uskladiti i prehranu?

Tjelovježba je jedna od bitnijih stvari u jačanju imuniteta tako nema tjelovježbe bez usklađenje prehrane niti usklađene prehrane bez tjelovježbe!

Tijelu je potrebna i detoksikacija nakon poznatog pretjerivanja u jelu i piću tijekom praznika i blagdana, stoga kakva se prehrana/namirnice preporučuju?

Čišćenje na način da se na tjedan dana izbace svi životinjski proteini. Piti mlaku vodu s limunom.
Konzumirati ujutro voće, popodne povrće kuhano i sirovo sa smeđom rižom, prosom ili heljdom.

Trebaju li sportaši i gym junkies prilagođavati svoje planove prehrane ovome zimskome periodu? Ili se oni uvijek sastoje od smoothieja, piletine, puretine, integralne tjestenine i riže i slično.

Svatko treba sebi prilagoditi prehranu individualno, ne odgovara svima ista vrsta prehrane. Piletina, puretina je danas jako tretirano meso i s tim treba biti što pažljiviji. Tjestenina je puna glutena pa je i na to dobro pripaziti. Napravite si individualni jelovnik koji će biti ono što treba baš vašem organizmu.