ANKETE POZITIVNE: Podrška stranci Pametno u I. izbornoj jedinici porasla šest puta

Sinoćnje najnovije ankete pokazale su da je podrška stranci Pametno porasla šest puta u 1. jedinici. Rezultate anketa, kao i o problemima u RH, komentirali su čelnici stranke.

– Rekla sam da ćemo biti najveće iznenađenje izbora i polako se ta tvrdnja i ostvaruje. Sada ljudi imaju još jedan razlog vjerovati nam i dati svoj glas za glas razuma u Saboru, koji želi mijenjati i zaokretati Hrvatsku, od politike, do gospodarstva – komentirala je trend najnovijih anketa Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Pametno_MarijanaPuljakPritom se osvrnula i na niz nedemokratskih poziva biračima koje ovih dana šalju čelnici stranaka, koje je, očito, uhvatila panika jer gube podršku.

– Slušamo ovih dana čelnike vodećih stranaka, osobito HDZ-a i Mosta, koji bahato podcjenjuju inteligenciju građana Hrvatske i govore im kako ne trebaju glasati za ikoga, osim za njih i koriste iste termine svake godine, plaše ljude bačenim glasovima. Interesantno da baš oni koji sebe nazivaju vjerodostojnima ne misle kako je glas za njih bačen, s obzirom koliko smo prilika imali za vidjeti da svoju vjerodostojnost brane u sudskim procesima. A što se tiče Mosta, sad pričaju o bačenim glasovima, lani su pričali drugu priču. Njihova dosljednost je već opće poznata u ovoj zemlji i imali smo je priliku vidjeti na djelu. Tvrdim da su glasovi za te obje stranke najviše mogući bačeni glasovi jer su pogazili sve, od obećanja, do ljudskih prava – istaknula je Puljak.

Stranka Pametno danas je ukazala i na velik problem predškolskog odgoja u Hrvatskoj. Gotovo trećina djece u Hrvatskoj, od svoje navršene četvrte godine pa do polaska u školu, ne ide u vrtić ni u predškolu.

– U tom području smo najniže na listi zemalja Europske unije. Prema Eurostat podacima za 2014. godinu, samo 71,5 posto djece pohađa vrtić ili predškolu, u odnosu na europski prosjek od 93,2 posto. Pritom, najmanje ih pohađaju upravo djeca iz ranjivih skupina društva, a kojima najviše trebaju, zbog izjednačavanja životnih mogućnosti i prevencije socijalne isključenosti – naglasila je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno. Dodala je da samo 43 posto djece primatelja socijalnih naknada i oko 38 posto romske djece pohađa vrtić ili predškolu. Također, mali broj djece mnogobrojnih obitelji pohađa vrtić, a djeca s teškoćama u razvoju se suočavaju s nizom problema pri uključivanju u obrazovanje, od nedovoljno stručnog kadra, do nedostatka asistenata.

Pametno_ZaokrenimoHrvatsku– Neujednačenost obuhvata djece predškolskim odgojem vidi se i u drastičnim razlikama u postocima djece koja polaze vrtić i po različitim županijama. Tako, primjerice, u slavonskim županijama čak 70 posto djece ne polazi vrtić, prema izvješću Unicefa iz 2014. godine. S obzirom da današnja znanost upravo rani razvoj prepoznaje kao najvažniji za stvaranje preduvjeta kasnijih sposobnosti učenja i razvoja, smatramo da bi omogućavanje pohađanja redovnih vrtićkih programa ili drugih organiziranih oblika stručne skrbi za svu djecu i na cijelom području Hrvatske trebalo biti jedan od prioriteta Vlade koja promišlja budućnost svoje zemlje – kazala je Vidan.

Stranka Pametno smatra ulaganje u rani razvoj djece prioritetnim ulaganjem u budućnost zemlje te da bi se, racionalizacijom troškova, mogao naći novac za predškolski odgoj djece. Predškolsko obrazovanje je u većoj mjeri prepušteno lokalnoj samoupravi i to je jedan od razloga tako velike neujednačene razvijenosti predškolskog obrazovanja, no nema razloga da se to ne izjednači djelovanjem Ministarstva obrazovanja. Pametno namjerava pametnim gospodarenjem državnim financijama omogućiti dostupan i sufinanciran vrtić svoj djeci na području cijele Hrvatske.