Britanski zrakoplovi uspješno gađali naftna polja u istočnoj Siriji

Britanski zrakoplovi uspješno su gađali u četvrtak naftna polja u istočnoj Siriji, rekao je ministar obrane Michael Fallon, nekoliko sati nakon što je parlament odobrio zračne udare na Islamsku državu u Siriji.

“Jučer sam odobrio seriju ciljeva na naftnim poljima Omar… zrakoplovi Tornado bili su uspješni u gađanju tih ciljeva,” rekao je Fallon za BBC.

Fallon je rekao da će ministarstvo obrane ocjenu nanesene štete dati kasnije, ali je naglasio da je cilj zadati snažan udarac naftnom poslu i prihodima od nafte o kojima ovisi IS.

Dodao je da Britanija šalje još osam bombardera na Cipar otkud će sudjelovati u daljnjim napadima na IS u Siriji.

Britanski bombarderi izveli su u četvrtak rano ujutro svoje prve zračne napade na Siriju, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na Islamsku državu (IS) u toj zemlji.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasovali u korist zračnih napada u Siriji. Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv.

Četiri Tornado zrakoplova poletjelo je iz baze na Cipru u akciju nedugo nakon glasovanja.
Premijer Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju.
Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja IS-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a(

(Hina)