mjesto za top banner
TEKST: T.Gr.
FOTO: Arhiv
ArhivaNajnoviji članci
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

IZABRALI GA ZBOG PRAVDE

30. PROSINCA 2009. 17:52h

Ademi, Blaškić i Kotromanović podržali Josipovića

Josipović je cijelu večer bio siguran kandidat za drugi krug.

Foto

Hrvatska
3

Tekst

Brojni generali i pukovnici dali su potporu Ivi Josipoviću kako se ne bi dogodilo da predstavnici udruga u njihovo ime daju podršku Bandiću.

General Rahim Ademi, general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika, general Tihomir Blaškić, stožerni brigadir Ante Kotromanović, zapovjednik 4. gardijske brigade samo su neki od branitelja koji su potpisani ispod pisma u kojem stoji kako brojni branitelji podršku žele pružiti Ivi Josipoviću.

Nakon pada Vukovara u srpskim zatvorima bilo je oko 180 hrvatskih branitelja, među kojima je bila nekolicina njih osuđenih na smrt. Svi su oni oslobođeni u velikoj razmjeni uz pomoć Odbora za pravnu pomoć. Među spašenima bio je i jedini preživjeli s Ovčare koji je poslije bio ključni zaštićeni svjedok na suđenju 'vukovarskoj trojci' pred Haškim sudom.

Iz pisma potpore Ivi Josipoviću

Naime, u pismu stoji kako oni, kao istaknuti branitelji u Domovinskome ratu iz cijele Hrvatske, ne žele da predstavnici bilo kakvih udruga u njihovo ime daju potporu predsjedničkomu kandidatu Milanu Bandiću i tako pokušavaju stvoriti sliku kako je cijela braniteljska populacija uz njih.

'Upravo suprotno od toga, u ratu smo se borili za Hrvatsku koja će biti poštena i pravedna, civilizirana i kulturna europska država i želimo da i njezin predsjednik bude takav. Zbog toga iznosimo svoj jasan stav da je Ivo Josipović kandidat kojega podupiremo i kojemu ćemo na izborima dati svoj glas', stoji u pismu potpore.

'Odbacujemo sve laži o tome da je Ivo Josipović sudjelovao u pisanju optužnica Haškoga suda'

Dodaje se i kako cijene stav Ive Josipovića o tome kako nepravdom smatra činjenicu da su istinskim herojima, koji su za Hrvatsku ginuli u rovovima, pridodani i oni koji ratišta nisu niti vidjeli. Podržavaju njegov zahtjev da se napokon objavi registar branitelja i njegovo obećanje da će postrojiti ratne brigade kako bi njihovi zapovjednici izvršili smotru i kako bi se napokon doznalo tko je to Hrvatsku branio s puškom u ruci, a tko u uredu.

Filip Hofer-.--.-
Photo Filip Hofer  
'S indignacijom odbacujemo sve laži o tome da je Ivo Josipović sudjelovao u pisanju optužnica Haškoga suda protiv hrvatskih generala. Upravo suprotno, Ivo Josipović je štitio interese Hrvatske države u Haagu, posebno braneći Hrvatsku u predmetu 'sub poene'', navodi se.

Također, dodaje se kako je nekolicini branitelja aktivno pomagao u pripremanju obrane, te je bio pravni savjetnik u službi tadašnje hrvatske Vlade, a kao tajnik Hrvatskog odbora za pružanje pravne pomoći dao je, smatraju, nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske.

'Nakon pada Vukovara u srpskim zatvorima bilo je oko 180 hrvatskih branitelja, među kojima je bila nekolicina njih osuđenih na smrt. Svi su oni oslobođeni u velikoj razmjeni uz pomoć Odbora za pravnu pomoć. Među spašenima bio je i jedini preživjeli s Ovčare koji je poslije bio ključni zaštićeni svjedok na suđenju 'vukovarskoj trojci' pred Haškim sudom', objašnjavaju branitelji.

'Ivo Josipović uvijek je radio u interesu hrvatske države'

Uz to, napominje se kako je Ivo Josipović uvijek je zagovarao dosljednu primjenu prava i kažnjavanje svih zločina. Ivo Josipović uvijek je radio u interesu hrvatske države i znamo da će nastaviti tako i kao novi predsjednik Republike Hrvatske.

U potpisu pisma stoje generali Rahim Ademi, Nojko Marinović, Tihomir Blaškić, Ivica Obrovac, zapovjednik 5. gardijske brigade, Veselko Gabričević, zapovjednik 163. brigade, Josip Zvirotić, zapovjednik 3. gardijske brigade, te brigadiri Ante Kotromanović, zapovjednik 4. gardijske brigade, Branko Borković – Mladi Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara, Fred Matić, vukovarski branitelj.

Ostali potpisnici su i pukovnici Marijan Mužinić, zapovjednik 119. brigade, Petar Janjić Tromblon, vukovarski branitelj Nikica Burić Samoborac, vukovarski branitelj, Vlado Burić, zapovjednik bojne u 3. gardijskoj brigadi, Duško Vidov, zapovjednik bojne, Ivan Čulić-Ico, vukovarski branitelj. Glas za Josipovića dati će i glavni policijski inspektor Željko Straka, zapovjednik voda specijalne policije, te bojnik Tonči Pezelj, zapovjednik topničkog diviziona 126. brigade.