mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

23. VELJAčE 2012. 15:13h

Amerika pozvala internetske tvrtke na veću zaštitu privatnosti korisnika

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Američka vlada poziva internetske tvrtke na veću zaštitu privatnosti korisnika jer s razvojem tehnologije praćenje njihovih aktivnosti postaje sve lakše, prenosi AP.

Naime, vlada je u četvrtak predstavila prijedlog zakona o zaštiti korisničkih prava i pozvala tehnološke tvrtke, potrošačke skupine i ostale da sudjeluju u izradi novih načina zaštite. Tvrtke mogu birati žele li se držati pravila, no odluče li se na to, moraju snositi odgovornost uz mogućnost kažnjavanja u slučaju da ta pravila prekrše.

"Kako se internet razvija, potrošačko je povjerenje ključno za kontinuirani rast digitalnog gospodarstva. Zato je zakon o internetskoj privatnosti tako važan. Da bi tvrtke na internetu uspjele, potrošači se moraju osjećati sigurno", stoji u priopćenju američkog predsjednika Baracka Obame.

Tvrtke koje posluju na internetu pronalaze sve bolje načine za prikupljanje podataka o korisničkim aktivnostima, preferencijama i drugim podacima koje im mogu pomoći u stvaranju ciljanih oglašavačkih kampanja. Tako, na primjer, Google podatke o tome što ste pretraživali i koje ste stranice otvarali prodaje oglašavačkim tvrtkama, koje tada mogu preciznije odrediti što bi vas moglo zanimati te na temelju toga mogu prilagoditi oglašavačke poruke koje vam šalju.

Problem leži u tome što mnogi korisnici interneta toga uopće nisu svjesni, no radi se i na tome. Tako su u srijedu vodeće mobilne kompanije pristale na zahtjev da aplikacije koje prikupljaju informacije o korisnicima moraju upozoriti na svoje namjere prije instaliranja.