mjesto za top banner

SPOMEN NA KRIŽNI PUT

13. SVIBNJA 2007. 20:53h

Bozanić: Komunizam je sustavno provodio zločine

Tekst

U Bleiburgu se danas obilježava stradanje hrvatskih civila koji su živote izgubili u Križnom putu. Točna brojka žrtava se još uvijek ne zna.

Na Bleiburškom polju okupilo se danas desetak tisuća hodočasnika iz Hrvatske i BiH te iz iseljeništva kako bi odali počast tisućama pogubljenih Hrvata od strane komunističkog terora nakon Drugog svjetskog rata.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prvi put je službeno predvodio misu na Bleiburškom polju povodom obilježavanja 62. obljetnice bleiburške tragedije.

Tijekom svoje propovijedi Bozanić je upitao kako to da ni nakon 60 godina od stravičnog zločina još nitko nije odgovarao te je pozvao hrvatske vlasti da istraže zločine.

'Olako se stavlja znak jednakosti između antifašizma i komunizma'

- Vjernici i državljani Hrvatske s pravom očekuju da državne institucije učine ono što su po zakonu dužne, istražiti zločine i objaviti tko je kriv za njih, te se jasnije očitovati o komunističkom režimu i nedjelima koja je taj režim planirao i sustavno provodio - kazao je kardinal Bozanić.

Nastavio je kako Crkva ne smije prešutjeti ni žrtve tzv. fojbi, o strašnim mjestima smrti, o jamama i stradanjima koja su za sobom ostavili fašizam i komunizam.

- U Hrvatskoj se olako stavlja znak jednakosti između antifašizma i komunizma, između opravdanih težnja i borbe za slobodu i bezbožne ideologije boljševičkih i velikosrpskih planova - istaknuo je Bozanić u svojoj propovijedi.

Osvrnuo se i na jasenovački ustaški logor te je naglasio kako se, zbog vjernosti Bogu i ljubavi prema Hrvatskoj, ne smije zamagliti pogled ni pred čijim zločinom. S tom mišlju se pozvao na riječi blaženog Alojzija Stepinca koji je pak, jasenovački logor nazvao ‘sramotnom ljagom’, javlja Hina.

'Bleiburška tragedija uvod u zločin širih razmjera'

Na kraju svoje propovijedi, Bozanić je zaključio, kako je bleiburška tragedija i sve ono što je slijedilo uvod u zločin puno širih razmjera jer je ostavila pustoš u duhovnom i kulturološkom tkivu hrvatskog naroda.

- Ubijen je, ušutkan i raseljen veliki broj intelektualaca, posebno katoličkih svećenika, redovnika i redovnica kako bi se lakše ukorjenjivala ideologija marksističkog i bezbožničkog obilježja - zaključio je Bozanić.

Nakon misnog slavlja Bozanić je blagoslovio novi oltar na otvorenom, vrijedan 300.000 eura na kojem dominira golemi križ od 4.4 metra izgrađen od slavonske hrastovine.

Točan broj žrtava još uvijek nepoznat

Bleiburg je odavno jedna od najbolnijih točki hrvatske povijesti, ali ono što najviše začuđuje jest da se nikad nije točno saznala brojka poginulih.

Tako se u različitim prigodama i s različitom motivacijom, broj žrtava na Bleiburgu navodi veoma različito.

Dosadašnje procjene, govore o približno 300 000 smrtno stradalih stanovnika Hrvatske, a u tom se broju nalazi nešto više od 200 000 Hrvata.

Pitanje je hoće li se ikada i saznati točna brojka poginulih. Jer, ona će padati ili rasti ovisno o političkoj sujeti kojoj će određene cifre odgovarati.