mjesto za top banner

17. SVIBNJA 2012. 16:34h

Broj uzgajivača svinja se smanjuje, cijena odojka raste iz dana u dan

Svinje u uvjetima "ekološkog" uzgoja

Foto

Hrvatska
1

Tekst

– Cijena odojaka trenutačno je jako dobra, ali što nam to znači kad ih nemamo dovoljno! – kažu uzgajivači svinja koji iz dana u dan prate kako cijena mesa raste. Trenutačno je na 20 kuna za kilogram odojka.

– Broj uzgajivača svinja drastično je opao. Nestalo je oko 50 posto malih proizvođača koji su držali od dvije do deset krmača. Nisu se mogli nositi s rastom troškova proizvodnje hrane i niskim cijenama – kaže Sonja Fažon, uzgajivačica svinja iz Gardinovca. Ona je ovih dana ponovno izabrana za predsjednicu Udruge uzgajivača svinja Međimurja. Situacija je teška, a poljoprivrednici se boje da će biti još i teža.

Ove godine ukinuta je potpora od 330 kuna po krmači, pa će se dodatno smanjiti broj rasplodnih krmača, a time i odojaka. Morat će se uvoziti. Legalizacija farmi nije se pomaknula s mrtve točke, a bez papira ne mogu tražiti novac iz pretpristupnih fondova Europske unije i poticaje. Trenutačno im, vele, nitko iz resornog ministarstva ne zna objasniti uvjete koji vrijede za legalizaciju objekata.

– Piše se novi zakon, a mi čekamo. Čuo sam se s poljoprivrednikom iz Poljske, gdje su također imali probleme s legalizacijom objekata prije ulaska u EU. Znate kako su to riješili? Komisija je izašla na teren, udarila nekoliko pečata i objekti su bili legalizirani. Kod nas ćemo to morati masno platiti – ističe Stjepan Belić, uzgajivač iz Preloga. Kolege u Njemačkoj i Austriji trebaju, dodaje, zadovoljiti manje uvjeta nego u Hrvatskoj, gdje birokracija još nije otupila škare.

Član upravnog odbora uzgajivača svinja dr.sc. Predrag Kočila upozorava da je problem i to što se u Hrvatskoj ne zna koliko točno ima krmača, prasaca za tov i odojaka, te koliki su kapaciteti tova.

– Udruge i uzgajivači svinja trebaju se čvršće povezati na razini Hrvatske jer će samo tako opstati – upozorava dr. sc. Kočila.