mjesto za top banner
AUTOR javno112
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

STRATEŠKA SURADNJA

12. OžUJKA 2009. 18:16h

Burza u Oslu nije za spajanje s Londonskom burzom

Mešetari newyorške burze pomno prate kretanje cijena.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Norveška i Engleska u četvrtak su potpisale sporazum o strateškoj suradnji, no spajanje im nije na dnevnom redu.

Norveško tržište dionica Oslo Bors objavilo je da ne razmatra mogućnost povezivanja s londonskim pandanom London Stock Exchange Group (LSE), nakon što su u četvrtak dvije tvrtke potpisale sporazum o strateškoj suradnji.

- Spajanje nije na dnevnom redu - kazao je izvršni direktor Oslo Borsa Benter Landsnes na tiskovnoj konferenciji.

Prema dogovorenom sporazumu, LSE će norveškoj burzi od iduće godine omogućiti TradElect platformu za tržišta dionica i vrijednosnica s fiksnim dohotkom, te derivata.

Oslo Bors nadalje je priopćila da će s LSE grupom surađivati na području dionica, fiksnog dohotka i derivata, te zamijeniti sustav za trgovanje iz Nasdaq OMX-a onime sa sjedištem pri LSE grupi.

Potpisivanje navedenog sporazuma odgovor je na sve veći izazov koji predstavlja transatlantski burzovni operater Nasdaq OMX, navodi se dalje u priopćenju.

Potez norveške burze uslijedio je samo desetak dana nakon što je Nasdaq OMX objavio da će ponuditi trgovanje norveškim dionicama, čime se postavio u izravnu konkurenciju u odnosu na burzu u Oslu.

- Držimo da će dogovoreno partnerstvo povećati kako likvidnost, tako i opće zanimanje za naše tržište - dodao je Landsnes.

Sporazum ne predviđa nikakvo povezivanju u smislu kapitala, navodi se dalje u priopćenju. Oslo Bors u vlasništvu je norveške banke DnB NOR Bank ASA i brokera, a odbio je čitav niz tvrtki zainteresiranih za preuzimanje.