mjesto za top banner
AUTOR B.K.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

5. SRPNJA 2012. 11:30h

Čačić na tronu negativnosti, prestigao i Sanadera

Foto

Hrvatska
1

Tekst

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih
političara, prikazuje istraživanje o društvenim i političkim preferencijama Cro Demoskop. 

U posljednjem istraživanju Čačić je postao najnegativniji hrvatski političar s izborom od 29,6% (prema 21,1% iz prošlog mjeseca). Sanader je na drugom mjestu s 27,2% izbora (prošli mjesec 22,5%). Razlozi Čačićevog ovako visokog ratinga nisu nepoznanica: bahatost, suđenje u Mađarskoj i presuda, nezadovoljavajući gospodarski koraci. Zbog njih su građani izgubili povjerenje u Čačića i nagradili ga ovako visokim mjestom.

Na ljestvici stranaka SDP i dalje bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali se vidi trend pada izborne podrške koji je počeo još u veljači. Početkom srpnja 28,5% gradađa daje potporu SDP-u, dok je prije pet mjeseci bilježila potporu 34% građana.

Istodobno, HDZ bilježi lagan oporavak, tako da sada imaju potporu građana od 18,7% zarazliku od lipnja u kojem su imali 17,1%. Potpora građana ovoj stranci u budućnosti će ovisiti o tri procesa: unutarstranačka postizborna konsolidacija, uspješnost aktualne koalicije u nošenju s gospodarskim problemima, te kreiranje stajališta i politika o važnim društvenim problemima.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 37,6% potpore građana (prošli mjesec 32,2%), najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici pozitivnih političkih osoba drži Željko Rohatinski s izborom od 7,2% (prije mjesec dana 6,9%). Treće mjesto drži Dragutin Lesar s izborom od 6,8% (lipanj 9%), dok je najveći pad izbora za najpozitivnijeg političara zabilježio premijer Milanović koji je s prošlomjesečnih 11,6% izbora spustio na sadašnjih 6,5%.