mjesto za top banner

23. TRAVNJA 2012. 16:09h

Čačić sa hrvatskim gospodarstvenicima na forumu u Beču

Foto

Hrvatska
0

Tekst

ZAGREB - Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva u pratnji pomoćnika ministra i suradnika sljedeća će dva dana boraviti u Beču na forumu 'Hrvatski gospodarski dan' na kojem će sudjelovati 70 hrvatskih i 80 austrijskih gospodarstvenika.

U sklopu posjeta, prvi potpredsjednik Čačić održat će sastanke s ministrima Vlade Republike Austrije, Reinholdom Mitterlehnerom, ministrom gospodarstva, obitelji i mladeži, Nikolausom Berlakovichem, ministrom poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva te s Christophom Leitlom, predsjednikom Austrijske gospodarske komore.

Glavna tema susreta hrvatskih i austrijskih gospodarstvenika bit će Hrvatska kao dio EU gospodarstva, a prvi potpredsjednik Čačić održat će sastanak i s predstavnicima tvrtki dviju zemalja.

Inače, Republika Austrija je najveći ulagač u Republiku Hrvatsku. Od 25.617,5 milijardi eura izravno uloženih u Hrvatsku od 1993. do III. kvartala 2011. godine, Austrija je uložila 6.372,5 milijardi ili 24,8%. Najveća austrijska ulaganja su u hrvatski financijsko-bankarski sektor, telekomunikacije, u proizvodnju sanitarne keramike, betonskih i gipsanih proizvoda, u osiguravajući sektor te trgovinu.

U prošloj godini ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 1,125 milijardi eura što je smanjenje od 5,6% u odnosu na 2010. Od toga je hrvatski izvoz u Austriju iznosio 493,2 milijuna eura (porast od 4,6%), a uvoz 631,9 milijuna eura (smanjenje od 12,3%).

Pokrivenost uvoza izvozom u 2011. iznosila je 78%.(Mediaservis)