mjesto za top banner

19. TRAVNJA 2012. 17:34h

CMS: Izjave načelnika Prše nemaju nikakvih dokaza, to je govor mržnje

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na izjave načelnika PU Osječko – baranjske županije, Željka Prše, kako su Romi problem policiji zbog velikog broja krađa i kako se taj broj može smanjiti jedino da se Rome potjera, reagirali su iz Centra za mirovne studije koji njegove izjave nazivaju govorom mržnje.

Napominju kako izjave Željka Prše nemaju nikakvih dokaza ili statističkih podataka, već se temelje na predrasudama i stereotipima.

- Ovakav istup načelnika PU osječko-baranjske, koji ispred institucije govori na diskriminatoran način ojačava neprihvatljive stavove i doprinosi generiranju većeg društvenog jaza između pripadnika većinske i manjinske zajednice- pišu u priopćenju te nadodaju kako  Hrvatska 1. srpnja započinje predsjedanjem Dekade Roma  čiji je cilj poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa i uključenosti Roma u društvo.

Načelnik Prša je velik broj provala u kuće pripisao Romima, a jedinim rješenjem da se ti slučajevi smanje smatra potjerivanje Roma.

- Provaljuju djeca, trudnice, starije žene, a teško im je ući u trag ako ih ne zateknete na mjestu događaja, a i tada problem. Zaštićena su manjina, znate kako to ide. Ne zna hrvatski jezik i onda sto problema. – izjavio je načelnik opisujući Gradskom vijeću stanje sigurnosti na području Osijeka.