mjesto za top banner

11. RUJNA 2012. 14:49h

CRO Demoskop: Građani ne žele da o sukobu interesa odlučuju političari

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ugledni pravnici i sveučilišni profesori te predstavnici nevladinih udruga idealni su članovi budućeg Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pokazalo je istraživanje CRO Demoskopa provedeno među javnim mnijenjem početkom rujna.

Više od polovice građana Hrvatske, prema ovom istraživanju njih čak 56, 5%, smatra da osnivanje ovakvog povjerenstva ima važnu ulogu u suzbijanju korupcije i da je državi takvo nešto potrebno. Među navedenim postotkom birača SDP-a je za 14% više od birača HDZ-a od kojih se 52% u vezi osnivanja Povjerenstva izjasnilo kao afirmativno. Treba napomenuti da su u tom postotku birači HSLS-a ipak najbrojniji.

Svaki četvrti građanin kao idealnog člana Povjerenstva vidi pripadnika neke nevladine udruge dok su pravnici i sveučilišni profesori drugi odnosno treći izbor Hrvata ispred novinara, politiloga i političkih analitičara. Ugledni predstavnici političkih stranaka "bez repova" s 1,7% glasova najmanje su poželjni na mjestu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pokazalo je istraživanje.