mjesto za top banner

15. VELJAčE 2011. 17:43h

Dionica HT-a "potonula" 21 kunu, u kompaniji kažu kako nema panike

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Cijena dionice HT-a potonula je čak 21 kunu, gotovo za cijelu najavljenu dividendu od 22,76 kuna, odnosno 6,7 posto, od objave rezultata poslovanja u ponedjeljak ujutro. Podsjetimo, prihodi HT-a smanjeni su lani 1,7 posto, sa 8,517 na 8,375 milijardi kuna, a neto dobit 9,5 posto, sa 2,023 milijarde na 1,831 milijardu kuna. Loše rezultate u HT-u tumače recesijom i posebnim porezima.

– Objava rezultata HT-a izazvala je snažnu reakciju tržišta. Pad dobiti bio je očekivan, no smanjenje dividende očito je ulagače potaknulo na rasprodaju jer su očekivali više od objavljenih 22,76 kuna po dionici.

Istina, dividendni prinos značajno je pao, no nema govora o panici, ipak je riječ o zreloj kompaniji stabilnog poslovanja te je kao takvu treba i gledati. Među prodavačima je vjerojatno bilo i onih koji su ocijenili da je gotovo 10 posto zarade od početka godine sasvim dovoljno te da je nakon objave rezultata kratkoročno gledano teško očekivati daljnji rast. Došlo je do uobičajene reakcije, kao što kažu Amerikanci: “Buy on rumours - sell on news!” – komentirao je Stipe Luetić, analitičar Splitske banke.

Slično razmišlja i Hrvoje Japunčić iz Trcin vrijednosnica.

– Reakcija investitora malo je pretjerana jer je pad prihoda bio očekivan s obzirom na loše makroekonomske pokazatelje i uvedeni porez. Očekujem da će prihodi HT-a u ovoj godini biti na razini prošle ili nešto bolji – kazao je Japunčić, koji nije želio špekulirati o ciljanoj cijeni dionice HT-a.

Današnji dan na Zagrebačkoj burzi HT završio je s cijenom 293,00 kn, što je pad 1,36 posto.