mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. TRAVNJA 2012. 11:26h

Dubrovački biskup negodovao zbog politizacije njegova susreta s episkopom

Don Mate Uzinić, dubrovački biskup

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

Dubrovački biskup Mate Uzinić negodovao je u subotu zbog izjednačavanja krivnje za rat i politizacije oko ekumenskih izjava njega i episkopa trebinjskog Grigorija, nakon izjava načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka i gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića na Seminaru o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koji se, u organizaciji američkih veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, održava ovog vikenda u Dubrovniku.

Pozivajući se na izjavu gradonačelnika Trebinja, kako prenosi Ika, kojem je ovo prvi službeni posjet Dubrovniku: "Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava na politiziranje ekumenskog dijaloga.

- Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba", ističe dubrovački biskup.

- Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: ,Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, 'tukle se jetrve preko svekrve, a svekrva najviše stradala'', bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje", nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata - ističe dubrovački biskup.

On naglašava kako je međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika nužna, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću. Dubrovački biskup poziva vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati tim izjavama, da sačuvaju dostojanstvo, „ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu."