mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. TRAVNJA 2012. 17:51h

Fiolić u pritvor na mjesec dana- brani se šutnjom. Tko je sljedeći?

Stjepan Fiolić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić provest će mjesec dana u istražnom pritvoru, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. USKOK ga je ispitao o malverzacijama nekretninom, a on se branio šutnjom.

Poznati mesar i HDZ-ovac istražiteljima jutros nije rekao ništa o sumnjivoj transakciji njegove poslovne zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici na kojoj je država oštećena za oko 30 milijuna kuna. Zbog stresa i psihičkog stanja prouzrokovanog jučerašnjim uhićenjem, branio se šutnjom, rekao je Media servisu njegov odvjetnik Ante Madunić.

- Još ni sam ne shvaća što se sve događa. Tako da mu treba malo vremena i njemu i nama da sagledamo sve skupa. I vjerujem da ćemo u idućih pet dana se dogovoriti sa zamjenikom ravnatelja USKOK-a i iznijeti detaljnu obranu- kaže Madunić.

Fioliću se na teret stavlja da je zgradu od 2700 kvadrata na zagrebačkoj Peščenici prodao Hypo leasingu, od kojeg ga je za 62 milijuna kuna, po dvostruko višoj cijeni, u travnju 2009. godine, u desetogodišnji najam uzela Vlada za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja.

O slučaju je u USKOK-u ispitan i tadašnji ministar Petar Čobanković, čiji nam je odvjetnik Mate Matić neizravno potvrdio kako je njegov klijent prije desetak dana iskaz dao u svojstvu osumnjičenika.

- Sama činjenica da smo potpisali izjavu o tajnosti govori o tome u kojoj se ulozi nalazimo u tome. Niti klijent niti ja nažalost ne možemo se upuštati u davanje podrobnijih informacija vezanih za predmetni postupak- rekao nam je Matić.

Prema u medijima objavljenim transkriptima sa zatvorenog dijela sjednice Vlade u travnju 2009. godine, kojom je predsjedala tadašnja potpredsjednica, razgovor između Jadranke Kosor i Petra Čobankovića tekao je ovako:

- Na užem kabinetu s premijerom sam se dogovorila da za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja preuzmemo u leasing zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu. Premijer smatra da je riječ o prijeko potrebnoj investiciji. Ministre Čobanković, imate li što dodati? pitala je Kosor, a Čobanković je odgovorio:

- Nemam, osim da ćemo ovom zgradom riješiti pitanje prostora za moje Ministarstvo.

Na temu afere Planinska Kosor danas ne želi govoriti, a Čobanković ne smije.

- Ja se ne bojim ničega, radio sam po svojoj savjesti, a tko zna što biti sutra ili prekosutra- rekao je Čobanković.

Iako je prema objavljenim transkriptima u realizaciji sporne transakcije bila presudna odluka tadašnjeg premijera, koju su tadašnja potpredsjednica i ministar samo proveli, USKOK o ovom slučaju Ivu Sanadera nije ispitao niti kontaktirao, potvrdila nam je njegova odvjetnica Jadranka Sloković, ne želeći nagađati hoće li se to dogoditi idućih dana.  (Mediaservis)