mjesto za top banner

DIP ODBIO DVIJE LISTE

2. STUDENOG 2007. 15:03h

FOTO: Izbori bez Saveza komunista

Tekst

DIP je odbio listu Slobodana Midžića jer je kao predlagatelja naveo Savez komunista.

Od 3. studenog službeno počinje izborna promidžba, odnosno kampanja, a Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve stranke da javno objave sredstva koja planiraju utrošiti za kampanju. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin naglasio je da to ne treba učiniti DIP, nego stranke.

Midžićeva lista odbijena jer je kao predlagatelja naveo Savez komunista

Od 251 prijedloga za listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, te 71 prijedlog kandidata za zastupnike nacionalnih manjina, DIP je dva prijedloga odbio jer nisu bili potpuni.

Nositelj jedne od odbijenih lista je Slobodan Midžić, koji je kao predlagatelja liste naveo Savez komunista, koji ne postoji.

- Na listama se nalazi ukupno 3586 kandidata, što je manje nego na prošlim parlamentarnim izborima, kada ih je bilo 5026 - kazao je Hrvatin i dodao kako je na ovim izborima 4,5 posto više kandidatkinja nego na prošlim, odnosno njih 1071, a muških kandidata je 70,4 posto, odnosno 2515.

Najmlađa je 18-godišnja Kristina Posavec

Kandidat na ovim parlamentarnim izborima star je u prosjeku 43,40 godine. Muški kandidati su u prosjeku malo stariji – imaju 44,7 godina, dok su kandidatkinje u dobi od 40,36 u prosjeku.

Tako je i najmlađi kandidat djevojka od tek navršenih 18 godina, Kristina Posavec iz Gornjeg Hrašćana, rođena 25. listopada 1989.

Najmlađi muški kandidat je samo dan stariji od svoje 18-godišnje kandidacijske kolegice. Riječ je o Danielu Biliću iz Stuttgarta, rođenom 24. listopada 1989. godine, iz stranke Hrvatski pravaši.

Za mjesto u Saboru bori se i 89-godišnja kandidatkinja Ksenija Trivić iz Zagreba, dok je najstariji muški kandidat 83-godišnji Osječanin Grgo Nikšić.

Hrvatin je pozvao medije da izvještavaju o rokovima za upis građana na birački popis, odnosno da provjere jesu li upisani u popise. Napomenuo je kako je 10. listopada rok za ispravak.

Fotografije s DIP-ove konferencije za novinare pogledajte u FOTOGALERIJI.